Közélet

Kenyeret rakétáért: Oroszország élelmiszerrel fizetne az észak-koreai fegyverekért

Oroszország tárgyalóbizottságot küld Észak-Koreába, hogy a fegyverekért cserébe élelmiszert ajánljon fel az országnak – közölte az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője.

Oroszország és Észak-Korea között bármilyen fegyverüzlet sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait – közölte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő. Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta meg Phenjant, hogy fegyvereket szállít az orosz hadseregnek az ukrajnai háborúhoz. Észak-Korea tagadta ezeket a vádakat.

This picture taken on March 27, 2023 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 28, 2023 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) inspecting a nuclear weaponisation project at an unknown location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: STR / AFP

John Kirby azt állítja, hogy az USA-nak új információi vannak a Moszkva és Phenjan között zajló titkos üzletekről.

Úgy tudjuk, hogy Oroszország tárgyalóbizottságot küld Észak-Koreába, hogy élelmiszert ajánljon fel a fegyverekért cserébe 

– mondta az amerikai szóvivő. Hozzátette, hogy az USA figyelemmel kíséri a helyzetet és reagálni fog bármilyen megállapodásra a felek között.

Észak-Korea számít a világ egyik legszegényebb országának, ahol évtizedek óta krónikus élelmiszerhiánnyal küzdenek. A 90-es évek közepén egy pusztító éhínség is sújtotta az országot.

Több mint 135 ezer hirosimainak megfelelő atombomba van már a világon

A nukleáris fegyverek száma nagyot emelkedett egy év alatt világszerte. Jelenleg 9 országnak van atomfegyvere.

Az idén februárban több szakértő is arról beszélt, hogy Észak-Korea az élelmiszer-termelés jelentős visszaesésével kénytelen szembenézni a nemzetközi szankciók és a kedvezőtlen időjárás miatt. Dél-Korea műholdfelvételekre hivatkozva azt állította, hogy szomszédjánál 180 ezer tonnával kevesebb élelmiszert tudtak előállítani 2022-ben, mint egy évvel korábban.

Az Egyesült Államok a Moszkva és Phenjan közötti üzlet miatt feketelistára tett egy szlovák férfit, 

Ashot Mkrtychevet, aki a gyanú szerint közvetítőként működött a felek között. 

Az amerikai pénzügyminisztériumt közölte, hogy Mkrtychev 2022 végén és 2023 elején segített megszervezni a két ország közötti fegyvervásárlásokat és -szállításokat. A fegyverekért cserébe Phenjan készpénzt, élelmiszert és egyéb árukat kapott.

A feketelista miatt az amerikai vállalkozások semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek Mkrtychevvel, illetve befagyasztják az 56 éves férfi amerikai vagyonát.

A fegyverbeszerzésre az USA szerint azért van szükség, mivel a nyugati szankciók akadályozzák Oroszországot, hogy saját maga állítsa elő a háborúhoz szükséges eszközöket.

 

Észak-Korea Oroszország fegyverek
Kapcsolódó cikkek