Tajvan vádat emelt két volt állami tisztviselő ellen a nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt, akik magas rangú tajvani katonatisztek és kínai hírszerzők között szerveztek találkozókat. Ezek állítólag lehetővé tették a kínaiak számára, hogy volt katonatiszteket toborozzanak a hálózatukba.

Conceptual,Image,Of,War,Between,China,And,Taiwan,Using,Toy
Fotó: Shutterstock

Az ügyészek szerint a tisztségviselők 2013 és 2018 között 13 ingyenes utazást szerveztek 48 volt tisztnek a kínai szárazföldre. 

A férfiak korábban tagadták, hogy kémeket toboroztak volna Kínának. A találkozókon Kína Tajvannal való egyesülését is népszerűsítették – állítják az ügyészek. A két férfi január óta van őrizetben. Hszia Fu-hsziang nyugalmazott ellentengernagy és Lo Csi-hsziang volt parlamenti képviselő öt év börtönbüntetésre is számíthat, ha bűnösnek találják őket – írja a BBC.

Kína az autonómiával rendelkező Tajvant szakadár tartománynak tekinti, és megfogadta, hogy ha kell, erőszakkal is ellenőrzése alá vonja. Az Egyesült Államok tavaly októberben figyelmeztette Tajvant arra, hogy Kína egyre nagyobb ütemben törekszik a két ország egyesítésére. Peking és Tajpej az 1949-ben véget ért a polgárháború óta kémkedik egymás után.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az utakhoz csatlakozott nyugalmazott tisztek bizalmas információkat gyűjtöttek volna Kína számára, ezért tanúként szerepelnek a vádiratban – közölték az ügyészek.

Eközben óvatosságra intették a nyugalmazott katonatiszteket, hogy legyenek elővigyázatosak, ha kivételezésben részesülnek a kínai rendezvényeken, hogy ne essenek Peking csapdájába. 

Több volt magas rangú tajvani katonatisztet vádoltak meg azzal, hogy az elmúlt években segítették a kínai hírszerzést. Januárban a légierő egy nyugalmazott vezérőrnagyát találták bűnösnek amiatt, hogy vacsorát és utazásokat fogadott el egy hongkongi üzletembertől, aki Peking nevében járt el. A büntetését azonban felfüggesztették, mivel megbánást tanúsított, és nem volt büntetett előéletű.

 

Borítókép forrása: Shutterstock