Mississippi az Egyesült Államok egyik legszegényebb állama, a többnyire feketék lakta deltavidék pedig ezen belül is a legszegényebb. Az emberek itt általában fizetéstől fizetésig élnek jórészt mezőgazdasági munkából, így gyakorlatilag nincs semmiféle tartalékuk. Sokuknak még mobiltelefonja sincs, ezért elképzelhető, hogy nem értesültek a viharriasztásról, nyilatkozta az ABC-nek az amerikai katasztrófavédelmi ügynökség (Federal Emergency Management Agency) egyik munkatársa.

At least 19 dead in Mississippi tornado, storms: ABC News
Aerial view of a destroyed neighborhood in Rolling Fork, Mississippi, after a tornado touched down in the area March 25, 2023. - At least 23 people died as violent storms and at least one tornado ripped through the southern US state of Mississippi, tearing off roofs and flattening neighborhoods, officials and residents said Saturday. The state's emergency management agency said at least four people were missing and dozens were injured, while tens of thousands of people in Mississippi, Alabama and Tennessee were without power. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
A tornádó letarolta az épületeket Mississippiben.
Fotó: Chandan Khanna


Ezt a vidéket tarolta le a tornádó. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint az egyetlen szerencse, hogy a két leginkább érintett megye, Sharkey és Humphreys a legritkábban lakott terület az államban, a Mississippi folyó alsó deltájában a nagyobb településeken kívül mindössze kétezren élnek a hatalmas gyapot-, kukorica- és szójaföldek között. A szegénységi szintet jól mutatja, hogy 

az emberek harminc százaléka mobilházban él, amelyek sokkal inkább ki vannak téve a tornádó pusztításának, mint a hagyományos lakóházak.


Az Egyesült Államokban a népesség nem egészen 12 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, Mississippiben ez az arány 19, a két fent említett megyében pedig 35, illetve 33 százalék. „Hosszú lesz az út a talpra állásig, túljutni ezen a pusztításon és újjáépíteni” – idézett a tudósító egy építőipari oktatót.
A tornádó 26 ember halálát okozta az államban, a földdel tett egyenlővé sok lakó- és kereskedelmi célú épületet Rolling Forkban és a közeli Silver Cityben. Utóbbi településen a Washington Post helyszíni tudósítása szerint a kétszáz lakóépületből alig pár maradt állva, és károkat szenvedett a helyi kórház is. 

At least 19 dead in Mississippi tornado, storms: ABC News
The remains of crushed house and cars are seen in Rolling Fork, Mississippi, on March 25, 2023, after a tornado touched down in the area. - At least 25 people were killed by devastating tornadoes that ripped across the southern US state of Mississippi, tearing off roofs, smashing cars and flattening entire neighborhoods, with the region readying for more severe weather Sunday.The powerful weather system, accompanied by thunderstorms and driving rain, cut a path of more than 100 miles (60 kilometers) across the state late March 24, 2023, slamming several towns along the way. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
A leginkább érintett térségekben főleg szegény feketék élnek.
Fotó: Chandan Khanna


A helyzetet tovább rontja, hogy a lakáspiac egyébként is szűkös volt a két településen, így csak rokonoknál is ismerősöknél húzhatja meg magát az, akinek a háza tönkrement. Megnyitottak az államban féltucatnyi menhelyet is a számukra.
 

Joe Biden elnök a hétvégén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Mississippit, így a leginkább érintett térségek kaphatnak szövetségi támogatást.

 A Fehér Ház lépésének köszönhetően legalább négy megye – Humphreys és Sharkey mellett Carroll és Monroe – lakosai is részesülnek segélyben, amelyet az ideiglenes lakhatásra és újjáépítésre fordíthatnak, valamint hitelben, hogy fedezzék a nem biztosított anyagi kárt.

Szövetségi támogatás nélkül nem lesz újjáépítés.
Fotó: Chandan Khanna


Erre szükség is lesz. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója megszólaltatott egy ingatlantulajdonost, aki több lakóépületet is bérbe adott a kétezer lakosú Rolling Forkban, amelyek mind súlyosan megrongálódtak. A neve elhallgatását kérő afroamerikai sztoikusan szemlélte a pusztítást. „Mit tehet az ember?” – morfondírozott. A biztosító nem fog eleget fizetni a házak újjáépítéséhez, ha a kormány nem segít, akkor „csak kiürítjük ezeket, és üresen maradnak”, tette hozzá.
Sokan már csak azért sem számíthatnak a biztosítókra, mert eleve nem is köthettek biztosítást, mivel az épületek egy része árterületen épült.