Közélet

Németország annyi harckocsit küldött Ukrajnába, hogy most már a svájci maradékra ácsingózik

Svájci Leopardokat vásárolna a német kormány a kiesett harckocsik pótlására, azt egyelőre nem tudni, hány darabot.

Hadrendből kivont Leopard harckocsikat vásárolna a német kormány Svájctól, hogy részben így pótolják azokat a harcjárműveket, amelyeket Ukrajnának küldenek – közölte a svájci kormány pénteken.

Fotó: Fabrice Coffrini

Németország azt kérte Svájctól, hogy a harckocsik egy részét magának a gyártónak, a Rheinmetallnak adják el, 

mert a felújított harckocsikkal a és az tagállamainak fegyverzetében tapasztalható hiányosságokat kívánják pótolni.

Németország, Lengyelország, Portugália, Finnország és Svédország már korábban bejelentette, hogy Leopard harckocsikat küld Kijevnek az orosz támadás elleni védekezéshez.

Berlin megígérte, hogy a kapott tankokat nem adja át Ukrajnának. Ezt a svájci védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette. 

Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe.

A vásárláshoz a svájci parlament jóváhagyása szükséges, mert a parlamentnek meg kell szavaznia a harckocsik kivonását a szolgálatból. 

A svájci hadseregnek jelenleg 230 Leopard 2 típusú harckocsija van, melyből 134 szolgálatban, 96 pedig raktárban áll. Azt egyelőre nem tudni, Németország hány harckocsit vásárolna. Bern korábban már megtiltotta Németországnak, Spanyolországnak és Dániának is, hogy az általuk vásárolt svájci gyártmányú lőszert Ukrajnába exportálják.

Leghamarabb júliusban vethetnek be Leopardokat az ukránok

A német fegyvergyártó arra számít, hogy júliusig szállítják Ukrajnába a harckocsikhoz szükséges lőszert. Azt is mondták, hogy egy Leopard legyártása több mint két és fél évig tart. Vagyis ennyi időbe telik pótolni egy-egy átadott harckocsit.

 


 

Rheinmetall Svájc leopard
Kapcsolódó cikkek