Közélet

Orosz–ukrán háború 373. nap – friss hírek

Továbbra is ádáz küzdelem zajlik Bahmut környékén és a városban is. Az Egyesült Államok új segélycsomagot jelent be Ukrajnának, miközben a G20-on nem alakult ki konszenzus az oroszok által indított háborúval kapcsolatban.

Az Egyesült Államok új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának, amelynek értéke nagyjából 400 millió dollár, és főként lőszerből áll – közölte a Reuters hírügynökség. Joe Biden, az USA elnöke és Olaf Scholz, Németország kancellárja pénteken az Ukrajnának nyújtott háborús segélyekről tárgyal, és szóba kerülhet Kína is, amely esetleg fegyvereket küldhet Oroszországnak. A megbeszélés előtti napon Scholz felszólította Kínát, hogy ne küldjön fegyvert Oroszország ukrajnai háborújának segítésére, ehelyett arra kérte Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy vonja vissza erőit.

A rommá lőtt Bahmut városközpontja. Fotó: AFP

Közben a Bahmutért zajló csata éjjel-nappal folyik. Az ukrán erők új lövészárkokat ástak, hogy visszatartsák az orosz támadókat. Kitartásukat segítette az Egyesült Államok bejelentése, hogy a német vezetőkkel tartandó találkozón megvitatják az Ukrajnának szánt új katonai segélyt. Mint fentebb írtuk, az USA lényegében be is jelentett egy újabb gyorssegélyt, az unió pedig egymilliárd eurós forrást tervez felszabadítani arra, hogy lőszereket küldhessen.

Az orosz erők hónapok óta támadják Bahmutot, az oroszok oldalán harcoló Wagner alakulat tegnap egy videót tett közzé, azt állítva, hogy a város központjában vannak. Több elemző viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a videó a városközponttól több mint egy kilométerre készülhetett. „A harcok Bahmutban éjjel-nappal folynak. A helyzet kritikus” – mondta az ukrán NV rádiónak Volodimir Nazarenko, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokhelyettese.

Az elző napi híreinket itt olvashatja: Orosz–ukrán háború 372. nap – friss hírek

 

21:37

Hónapokat csúszhat az ukrán offenzíva

Valószínűleg csak hónapok múlva, a nyár elején indulhat meg az ukrán ellentámadás az orosz csapatokkal szemben, legalábbis a legfrissebb hírek szerint egyelőre nem állnak túl jól az előkészületekkel az ukránok. Most a legújabb álláspont szerint inkább megvárják a nyugati nehézfegyvereket az ukránok, hogy azokkal mérjenek csapást az oroszokra. 

20:51

Lezárják az oroszok az Északi Áramlatot, nem javítják meg a felrobbant vezetéket

A Reuters értesülései szerint Moszkva nem indítja újra a vezetékeket és inkább teljesen lezárják az útvonalat. Ugyanakkor több forrás azt sem zárta ki, hogy egyelőre csak lezárják és érintetlenül hagyják a vezetékeket, azaz nem szedik fel a csöveket, hogy esetleg később mégis meg lehessen azokat javítani, ha szükség lenne rájuk.

19:56

Beszóltak Putyinnak a rossz körülmények miatt, mára szinte a teljes szakasz elesett Ukrajnában

Tavaly februárban nagy port kavart az irkutszki katonák üzenete, ma már szinte senki sem él közülük.

18:30

Kijev szerint hazugság, hogy az oroszok körbezárták Bahmutot

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója hazudott arról, hogy a fegyveresei által állítólag bekerített, donyecki régióbeli Bahmut városában tartózkodik – írta pénteken az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ.

16:01

Orosz–ukrán háború: lövések és aszály – erős fronthatások az agráriumban

A Covid–19 okozta krízisből éppen csak kilábalva, de az energia-, műtrágya- és terményárak növekedésének közepén találta az agráriumot az orosz–ukrán háború kitörése. A fegyveres konfliktus csak még inkább felbolygatta a piacokat, a hazai mezőgazdaságot sújtó történelmi aszály pedig újabb lökést adott az áremelkedéseknek.

15:35

Németország már a svájci maradék Leopárdokra ácsingózik

Svájci Leopardokat vásárolna a német kormány a kiesett harckocsik pótlására, azt egyelőre nem tudni, hány darabot.

13:44

Brüsszel már lőszert is közösen venne

Az err használható, költségvetésen kívüli alap terhére, hiszen az uniós büdzséből nem lehet fegyvert vásárolni.


 

11:45

Kiszivárgott a Wagner-vezér régebbi önéletrajza, érdekes dolgok derültek ki Jevgenyij Prigozsinról

Jevgenyij Prigozsin, Wagner nevű zsoldossereg vezére korábban egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, ami kapcsolatban állt a Kremllel, innen a gúnyneve. Putyin séfje. Ma már a Wagner-csopor vezetőjeként ismeri a nevét az egész világ és az ukrajnai harcok hatására az egyik legismertebb orosz politikai szereplő lett belőle.

10:19

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. 

10:09

A Wagner zsoldosok vezére az ukrán csapatok Bahmutból való kivonását kéri

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója egy pénteken közzétett videón azt mondta, hogy az ukrán Bahmut várost "gyakorlatilag körülveszik" az orosz erők, és a kijevi erők már csak egy útvonalon távozhatnak - írja a Reuters. A videóban Prigozsin arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy vonja ki erőit a városból, ameddig még lehetséges.

 

08:13

Ukrajna is terítékre került a Quad-külügyminiszterek találkozóján

A közös nyilatkozatban azonban nem szerepel az orosz agresszió nyílt elítélése, csak az igazságos, az országok területi integritását tiszteletben tartó béke követelése.

08:11

Teljes kudarccal zárult a G20-csúcstalálkozó

Az orosz–ukrán háború miatt eredménytelenül fejeződött be a G20 külügyminisztereinek újdelhi találkozója. Az indiai diplomácia vezetője szerint a konfliktusban szemben álló felek álláspontja annyira eltérő, hogy a tárgyalás lehetetlenné vált. Hozzátette, hogy a G20 tagjai több kérdésben is egyező állásponton voltak, viszont közös nyilatkozatot nem tudtak kiadni a viszály miatt. India azt kérte a tagoktól, hogy a háború ellenére próbáljanak konszenzusra jutni a szegényebb országok problémáival kapcsolatban.

07:36

A brit védelmi minisztérium közzétette a legfrissebb térképét a háború állásáról

 

 

orosz ukrán háború Bahmut friss hírek
Kapcsolódó cikkek