Közélet

Oroszország két évig még biztosan folytatni tudja a háborút

Moszkvának még elegendő forrás áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a következő két évben háborúzzon Ukrajnával – erről a litván katonai hírszerzés vezetője beszélt. Szerinte ez az idő hosszabb lehet, ha Észak-Korea és Irán beáll támogatóként az ukrajnai öldöklés mögé.

Oroszországnak elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy akár még két évig folytassa a háborúját Ukrajnában – jelentette ki a litván katonai hírszerzés vezetője csütörtökön.

Moszkva, 2022. december 13.Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Moszkva, 2022. december 13.
Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
fehérorosz orosz gyakorlat
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

Az Oroszországnak rendelkezésére álló erőforrások elegendők ahhoz, hogy a jelenlegi ütemben még két évig folytassa a háborút

– szögezte le Elegijus Paulavicius vilniusi sajtótájékoztatóján, amelyen a hírszerzés éves jelentését ismertette. Hozzátette, hogy ez a stratégiai tartalékokra, a felszerelésekre, a lőszerekre és a páncélozott járművekre egyaránt vonatkozik.

Úgy vélte: 

az, hogy Moszkva mennyi ideig képes háborút vívni, az orosz hadsereget támogató országoktól, Irántól és Észak-Koreától is függ.

Elegijus Paulavicius beszámolója szerint a jelentésben az is szerepel, hogy a litván hírszerzés úgy ítéli meg: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlegi kormányzatának a legvalószínűbb alternatívája egy másik tekintélyelvű rezsim.

Ádáz küzdelem zajlik Bahmutért, de más régiókban is megtorló csapást hajtottak végre az oroszok

A brjanszki ukrán támadást megtorló csapást jelentett be az orosz védelmi tárca. Bahmut megtartásáért küzd az ukrán hadsereg.

Ahogy arról korábban írt a Világgazdaság, Irán titokban nagy mennyiségű lőszert, rakétát és aknavető lövedéket szállított Oroszországnak az év elején – erről a Sky Newsnak nyilatkoztak a nevük elhallgatását kérő katonai források. Az informátor szerint további utánpótlás küldésére is van esély.

Az utánpótlásokat tekintve egyes nyilatkozatok arra engednek következtetni, hogy széthúzás lehet az orosz katonai vezetésben. A Bahmut ostromát vezető Wagner zsoldossereg alapítója és vezetője, Jevgenyij Prigozsin korábban azt nyilatkozta, hogy Moszkva nem küld nekik elegendő lőszert az ukránok elleni küzdelemhez. A Wagner-vezér ekkor azt is megemlítette, nem tartja kizártnak, hogy az orosz reguláris haderő szándékosan tartja vissza a katonáitól az utánpótlást, hogy a Wagner elbukjon.

 

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek