Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be a perzsa állam belügyminiszter-helyettese, Madzsíd Mírahmadi.

Rally To Mark 44th Islamic Revolution Victory Anniversary
Fotó: AFP

A politikus az iráni állami médiában azt mondta, hogy a hatóságok öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak, további részleteket nem közölt. Mírahmadi tegnap azt hangoztatta, hogy a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani.  

Az iszlám köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében. Az elmúlt hónapokban hivatalos adatok szerint 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány szenvedett mérgezéses támadást, amelyet a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken. A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. 

A sorozatos támadások miatt néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét, és tüntetésbe kezdett.

Az ügyben megszólalt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is, megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat, és aláhúzta: a hatóságoknak komolyan kell venniük az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni. A letartóztatások után országszerte tüntetések szerveződtek. A tiltakozó tömeg zömét tanárok alkották, de az érintett diákok szülei és más hozzátartozói is utcára vonultak, amiért a hatóságok eddig nem léptek fel megfelelő szigorral az iskolákban történt mérgezések ellen.

Rendkívül megnőtt a kivégzések száma Iránban

Az idei első két hónapban majdnem száz embert végeztek ki Iránban az Amnesty International jelentése szerint. Azt állítják, hogy kínzással kicsikart hamis tanúvallomások alapján ítélik halálra az embereket. Tavaly az Amnesty 250 halálbüntetésről szerzett tudomást.