Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje nyerte a nigériai elnökválasztást – jelentette be az afrikai ország választási bizottsága (INEC) szerdára virradóra.

Bola Tinubu Nigéria elnök
Bola Tinubu a szavazatok 37 százalékát gyűjtötte be az elnökválasztáson.
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint Tinubura 8,79 millióan szavaztak, a választók csaknem 37 százaléka, Atiku Abubakar volt alelnökre, a fő ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) jelöltjére 6,98 millióan, a voksolók mintegy 29 százaléka. A másik esélyesnek számító, a Munkáspárt színeiben induló, és főleg a fiatalok körében népszerű Peter Obi 6,1 millió voksot kapott, az összes szavazat 25 százalékát.

Az ellenzéki pártok máris bejelentették, nem fogadják el az eredményt, egyebek között a voksolás során felmerült technikai nehézségekre hivatkozva, kedden pedig lemondásra szólították fel a választási bizottság vezetőjét, Mahmood Yakubut.

A szavazatokat manipulálták, súlyosan meghamisították, az eredmény nem tükrözi a nigériai nép akaratát

– szögezték le közös közleményben.

Az INEC elutasította a vádakat.

Abubakar már a 2019-es választásokon is a második helyen végzett Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfővel szemben, ezt követően bírósághoz fordult, ám a keresetét elutasították.

Kedden a két fő ellenzéki párt újraszámlálást követelt és azt mondták, a választási eredmények kihirdetésében jelentkező késlekedés megágyaz a szabálytalanságoknak. Az APC viszont sürgette az ellenzéket, fogadja el vereségét.

Afrika lett Európa műanyagruha-temetője

Az Európai Unió tagországai évente 37 millió darab szemétnek szánt műanyag ruhadarabot dobnak el Kenyában. Ez a divathulladék túl piszkos vagy sérült az újrafelhasználáshoz, egy új vizsgálat szerint ugyanakkor súlyos egészségügyi és környezeti problémákat okoz – világított rá a Clean Up Kenya és a Wildlight for the Changing Markets Foundation (CMF) vizsgálata.