Közélet

Washington nem akar botrányt a lezuhant kémdrón miatt, de folytatja a megfigyelést a Fekete-tengeren

Az Egyesült Állam nem tudja, hogy Oroszország szándékosan támadta-e meg a Fekete-tenger felett repülő MQ–9 Reaper kémdrónt, de nem is tartja fontosnak kideríteni a dolgot. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy az eszköz a tengerbe zuhant, és nem valószínű, hogy felhozzák onnan. John Kirby elmondta, nem céljuk a drón miatt összetűzésbe kerülni Moszkvával, de azt is kijelentette, hogy a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben folytatódnak a felderítések.

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Oroszországgal, de folytatja a felderítő repüléseket a nemzetközi vizek felett, nemzetközi légtérben, a Fekete-tenger fölött – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. John Kirby a hét eleji orosz–amerikai incidensre utalva közölte, hogy az amerikai pilóta nélküli repülőgép lezuhanásához vezető orosz művelet szándékoltságára semmi nem utal, ugyanakkor a legjobb esetben is figyelmetlenség történt, a legrosszabb esetben pedig a művelet gondatlan és támadó jellegű volt.

New images of downed US drone shared by U.S. Department of Defense
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kijelentette, nem világos az Egyesült Államok számára, hogy az orosz pilótának szándékában állt-e nekiütközni a drónnak, amely később a tengerbe zuhant. Megerősítette, hogy a tenger mélysége miatt nem valószínű, hogy az eszközt sikerül felszínre hozni.

Rögzítették az amerikai drón és az orosz repülő ütközését – ritka videó

A felderítődrónon volt kamera is, amely valós időben továbbította a felvételeket.

Az amerikai drón küldetésével kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora közölte: 

az amerikai hírszerzési-megfigyelései képességek védelmében nem áll módjában beszámolni arról, hogy pontosan mit figyelt meg az eszköz, 

ugyanakkor azt megjegyezte, hogy az ilyen repülések a Fekete-tenger térségében korábban, most és a jövőben is a szélesen értelmezett amerikai nemzeti érdekből történnek, valamint részei az Ukrajna önvédelméhez nyújtott támogatásnak.

John Kirby arra a varsói bejelentésre, miszerint Lengyelország a következő napokban MiG típusú vadászrepülőgépeket adna Ukrajnának, úgy reagált, szuverén döntésről van szó, azt tiszteletben tartják. Hozzátette, hogy ez nem változtat az amerikai hozzáálláson az F–16-osokkal kapcsolatban, amit az elnök hangoztatott, miszerint jelenleg nincs ilyen felvetés az asztalon.

Egy másik ország ilyen jellegű bejelentése nem befolyásolja az Egyesült Államok szuverén döntéshozatalát az F–16-os vadászrepülőgépeket illetően 

– fogalmazott.

A kínai és az ukrán elnök esetleges közvetlen telefonbeszélgetésére vonatkozó kínai tervekre a fehér házi illetékes úgy reagált, hogy az Egyesült Államok régóta ösztönzi Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. John Kirby kifejtette, hogy az Egyesült Államok szerint 

fontos, hogy a kínai államfő az ukrán elnök álláspontjáról is közvetlenül szerezzen tudomást, és ne csak Putyin orosz elnök véleményéről értesüljön első kézből.

 

MQ-9 Reaper drón Oroszország USA
Kapcsolódó cikkek