Közélet

Lengyelország MiG–29-es vadászgépeket küld Ukrajnának – mégpedig azonnal!

A lengyel elnök bejelentette, hogy Lengyelország MiG–29-es repülőgépeket ad Ukrajnának a következő napokban.

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette, hogy Lengyelország MiG–29-es repülőgépeket ad Ukrajnának. 

A következő napokban először – ha jól emlékszem – négy teljesen működőképes gépet szállítunk Ukrajnába

– mondta Duda egy csütörtöki sajtótájékoztatón Varsóban a DW beszámolója szerint. Az államfő hozzátette, hogy a lengyel légierő dél-koreai gyártmányú FA–50-es és amerikai F–35-ös gépekre cserélné le az Ukrajnának adott gépeit. 

NATO Exercises Take Place In Poland
Fotó: Omar Marques / Getty Images

Andrzej Duda államfő Varsóban találkozott Petr Pavel cseh államfővel, a két ország közötti együttműködésről és a háború sújtotta Ukrajnáról tárgyaltak. Andrzej Dudát a MiG–29-es vadászgépekről kérdezték. Az elnök emlékeztetett, hogy 

a döntés előtt először a legmagasabb nemzeti hatóságok szintjén született megállapodás, majd a kormány külön határozatot fogadott el ebben az ügyben.

„Jelenleg még egy tucat MiG van raktáron. A repülőgépek üzemképesek, és továbbra is a lengyel légtér felügyeletét biztosítják, de ezek az utolsó éveiket töltik” – mondta Duda. Hozzátette, hogy a MiG–29-esek olyan vadászgépek, amelyeket ma már ukrán pilóták is képesek minden további kiképzés nélkül üzemeltetni. 

Tavaly tavasszal már felmerült egyszer, hogy Varsó MiG–29-eseket küld Ukrajnába, akkor a tervek nem valósultak meg. Ha a szállítás sikerrel jár, megtörhet a harci repülők szállításával kapcsolatos nyugati tabu. Andrzej Duda szerint hazája nem tud a 48 lengyel F–16-osból küldeni, mert ahhoz NATO-döntésre van szükség, de Varsó fontolóra veszi MiG–29-esek küldését. A lengyel vadászgépek továbbküldése már a háború kezdetén felmerült, akkor a repülők Lengyelországban maradtak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió kezdete óta igyekszik rávenni a nyugati országokat, hogy küldjenek harci repülőket Kijevnek – mindeddig sikertelenül.

 

 

 

orosz-ukrán háború MiG-29 Lengyelország
Kapcsolódó cikkek