Közélet

Zaporizzsja lakónegyedeit lőtték az oroszok

Zelenszkij szerint Oroszország a gyereket sem kíméli a támadások során.

Volodimir Zelenszkij közzétett egy videót, amelyen az látható, hogy egy orosz rakéta eltalál egy lakóházat a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában. Az ukrán elnök azt írja, hogy az oroszok olyan a lakott területekre lőttek, ahol hétköznapi emberek és gyerekek élnek. 

A The Guardian cikke szerint Zelenszkij hozzátette, hogy 

 

a világnak nagyobb egységre és eltökéltségre van szüksége az orosz terror gyorsabb legyőzése és az életek védelme érdekében. 

 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője korábban szintén a Twitteren írta meg, hogy az orosz erők támadják Zaporizzsját. 

 

Az oroszok lezárják Zaporizzsját. A lakóépületek és a Hortyszia-sziget ellenséges tűz alatt áll 

 

– írta. A Hortyszia-sziget a Dnyeper folyó legnagyobb szigete, Zaporizzsja városának határain belül fekszik, amelyen a folyó áthalad. Zaporizzsja Ukrajna azon részlegesen megszállt régióinak egyike, amelyet az oroszok állításuk szerint tavaly annektáltak.  

Zelenszkij korábban kijelentette, hogy Ukrajna fegyveres erői két hónapon belül megindíthatják az ellentámadásukat az orosz hadsereg ellen. A Háborús Tanulmányok Intézete nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Oroszország a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációk szervezésével próbálja megakasztani az ukrán ellentámadást. Petro Csernik katonai szakértő, az ukrán hadsereg ezredese nyár elejére jósolja az ellentámadást. Hozzátette, hogy ennek az elindítása akkor lesz realitás, miután Ukrajna megkapja a megígért nyugati fegyvereket.

 

Címlapkép: AFP

 

civil áldozatok orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek