Közélet

Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy minden újjáépül Herszonban

Az ukrán elnök azt mondta, hogy fokozatosan újjáépítenek mindent, amit az orosz hadsereg lerombolt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a dél-ukrajnai Herszon megyébe látogatott, ahol beszélgetett a helyi lakosokkal, és megígérte, hogy fokozatosan újjáépítenek mindent, amit az orosz hadsereg lerombolt – közölte az ukrán elnöki iroda. 

President Volodymyr Zelenskyy visits liberated Kherson
KHERSON, UKRAINE - NOVEMBER 14, 2022 - President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy (C) pays a visit to Kherson liberated from Russian invaders, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nina Liashonok

Zelenszkij a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy Poszad Pokrovszke faluban járt, ahol sok lakóház és szociális infrastrukturális létesítmény rongálódott meg az orosz támadások következtében. A településen zajlik az áram- és vízellátás helyreállítása és egy orvosi rendelő újjáépítése. Az emberek már elkezdtek visszatérni a faluba. Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy 

a helyreállítási munkálatok java részét a következő télig befejezik. 

Az elnök koordinációs értekezletet is tartott a biztonsági kérdésekről, az orosz csapások következményeinek felszámolásáról, és meghallgatta a helyi katonai parancsnokság jelentését a térségbeli hadműveletek helyzetéről. Emellett állami kitüntetéseket adott át a herszoni régió védelmében részt vevő ukrán katonáknak. Zelenszkij szerdán a Donyeck megyei Bahmut közelében járt, ahol úgyszintén katonákat tüntetett ki szolgálatukért, majd munkalátogatást tett a szomszédos Harkiv megyében is. 

Natalia Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy csütörtöki tévéműsorban kijelentette, hogy az ellentámadás részeként az ukrán hadsereg a herszoni régióban mintegy 20-30 kilométeres övezetet igyekszik megtisztítani az orosz erőktől a Dnyeper folyó balpartján. Azt is mondta, hogy az 

orosz megszállók civilek között rejtőzködnek, igyekeznek egységeiket és felszerelési bázisukat a helyi lakosok udvaraiban, lakóépületek mögött elrejteni.  Hozzátette, hogy mindennek ellenére az ukrán ellentámadás kellően hatékony.

Viktorija Ruban, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat Kijev megyei részlegének szóvivője közölte, hogy befejeződtek a mentési munkálatok a főváros közelében fekvő Rzsiscsiv településen, amelyet szerdára virradó éjjel ért orosz dróntámadás. Tájékoztatása szerint megtalálták a kilencedik helyi lakos holtestét a szétlőtt kollégiumi épület romjai alatt. A halálos áldozatokon felül kilencen sérültek meg a támadás következtében. Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 660-nal, 168 150-re nőtt az Ukrajnában elesett orosz katonák száma. Az ukrán erők egy nap alatt megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit és húsz drónt. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek