Közélet

Zelenszkij is felszólal az EU-csúcson

Az ukrán elnök országa további támogatására akarja felkérni a döntéshozókat.

Volodimir Zelenszkij is felszólal majd az e heti uniós csúcstalálkozón. Az ukrán elnök részvétele Charles Michel, az Európai Tanács elnöke által szétküldött levélből derült ki, a csütörtöki és pénteki napon tartandó csúcstalálkozón ugyanis az egyik fő téma Ukrajna helyzete lesz. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference on the first year of the Russia's invasion on Ukraine in Kyiv, Ukraine on 24 February 2023. (Photo by STR/NurPhoto)
Fotó: AFP

Ezzel kapcsolatban jelentette ki még kedden Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik, ezért a háború kapcsán továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza.

Ukrajna kapcsán aláhúzta, az uniós tárgyalásokon mindig fel kell hívni a kijevi vezetés figyelmét arra, hogy az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő kisebbségek, így a magyarok jogait.

Az ukrán Unian portál szerint Zelenszkij várhatóan videókapcsolat segítségével csatlakozik majd a csúcshoz, ezúttal a februári csúccsal ellentétben nem lesz ott fizikailag is Brüsszelben. A csúcstalálkozón az Ukrajnának szánt pénzbeli és lőszertámogatásokról is szó lesz, akárcsak az Oroszország elleni újabb szankciókról. 

 

orosz-ukrán háború EU-csúcs Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek