Az, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban, a júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége Nagy István agrárminiszter szerint.

Luis Planas Puchades Nagy István
Fotó: Facebook / Nagy István hivatalos oldala

A tárcavezető minderről hétfőn Madridban beszélt, ahol spanyol és belga kollégáival vitatta meg a júliusban induló uniós elnökségi trió előtt álló feladatokat és célokat, melyet közös sajtótájékoztató zárt le. (A közösség elnöke az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium, a harmadikban Magyarország lesz.)

Egyensúlyt kívánunk teremteni programunkban a gazdák versenyképessége és teremtett világunk minőségének megőrzése között, hogy mind a fejlődés, mind a környezet a megóvása fenntartható legyen

– mondta Nagy István, kiemelve a belső piac védelme, az európai élelmiszerbiztonság és szuverenitás fontosságát.

Hozzátette, hogy a magyar elnökég prioritása, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalásokon. Ilyen válsághelyzet például a tavalyi történelmi aszály vagy az ukrajnai háború és annak következményei

„Minderre válaszok kellenek, új lehetőségek, amelyeket szeretnénk elnökségünk idején megteremteni” – mondta, hozzáfűzve azt is, hogy a magyar elnökség emellett hangsúlyt kíván helyezni az élelmiszer-biztonságot erősítő agrárkutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezésekre, valamint a mezőgazdasági és ökológiai célú vízgazdálkodásra. Az utóbbival össze kívánja kötni annak a vizsgálatát, hogy a tározókat alkalmassá tehetnék az akvakultúra számára is, így enyhítve a tengeri kvótákért folytatott küzdelmet. Ennek tárgyalása épp a magyar uniós elnökség idejére esik.

Az agrárminiszter szerint 

a magyar program része a méhek beporzó szerepének nagyobb elismertetése az uniós szabályrendszerben, amit kulcsfontosságúnak nevezett a biodiverzitás fenntartása szempontjából.

Spanyol kollégája, Luis Planas közölte, hogy közösségi és belpolitikai szempontból is nagyon intenzív időszakra számít, hiszen Spanyolországban az idén, az Európai Unióban pedig jövőre rendeznek parlamenti választásokat.

Hangsúlyozva a közös pontokat arról beszélt, hogy a három ország egységesen az unió és polgárai haladását szolgáló elnökségre törekszik, és egyetért abban, hogy a 18 hónap meghatározó témája lesz élelmiszer-biztonság kérdése, az ukrajnai orosz inváziónak a piacokra gyakorolt hatása, valamint az egész Európát érintő aszály.

A spanyol elnökség céljaként megnevezte 

a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaságot és annak feltérképezését, hogy milyen eszközök, technológiák állnak rendelkezésre ennek megvalósítására.

A  belga agrárminiszter David Clarinval hazája programjáról szólva a közös célok mellett az állategyészségügyi intézkedések hatékonyságának értékelését, az ágazati innovációk alkalmazását a termelés minőségének javítása érdekében, valamint az egyensúly megtalálását emelte ki a mezőgazdaság és a környezetvédelem szempontjai között.

Az EU elnökségét júliusban veszi át Spanyolország, 2024 januárjában Belgium, a második fél évben pedig Magyarország kerül sorra.