Az Egészségügyi Világszervezet biológiai kockázatra figyelmeztet, miután szudáni harcosok elfoglalták a szudáni Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumot Kartúmban – írja a CNN

Health,Employee,Doctor,Holding,Medical,Face,Mask,With,Who,(world Health employee doctor holding medical face mask with WHO (World Health Organization) flag. Coronavirus (COVID-19) pandemic affects the country.
Fotó: Shutterstock

A  biológiai anyagokat tartalmazó laboratóriumot a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) foglalták el – mondta egy magas rangú orvosi forrás a CNN-nek. 

 

Mindez rendkívül veszélyes, mivel a laborban polio-, kanyaró- és koleraizolátumok találhatók

 

–  nyilatkozta WHO szudáni képviselője, Nima Saeed Abid. Hangsúlyozta, hogy óriási biológiai kockázatot jelent, hogy az egyik harcban álló fél elfoglalta a kartúmi központi közegészségügyi laboratóriumot.

 

A képzett laboratóriumi technikusok már nem jutnak be a laboratóriumba, és az áramkimaradások miatt nem lehet megfelelően kezelni a laborban orvosi célokra tárolt biológiai anyagokat

 

– közölte. 

A laboratórium főigazgatója szerint az áramkimaradások miatt a kimerülőben lévő vérkészletek is megromolhatnak:

 

Ha ott bármilyen fegyveres összecsapás tör ki, az a labort baktériumbombává változtatja

 

–  mondta a CNN-nek. Hozzátette, hogy sürgős és gyors nemzetközi beavatkozásra van szükség, hogy helyreállítsák az áramellátást és biztosítani lehessen azt, hogy a laboratórium védve legyen a fegyveres összecsapástól. 

Szudánban április 15. óta folynak összecsapások az országot a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenőrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban eddig mintegy 459-en vesztették életüket és 4072-en megsérültek. A hirtelen kirobbanó konfliktus miatt több ezer külföldi rekedt az országban. 

Szudáni válság: hamarosan újabb nyolc magyar állampolgár kerülhet biztonságba

A külügyi tárca szerint a Szudánban rekedt magyarok mind jól vannak, folyamatos velük a kapcsolat.