Sorban követik a nyugati államok az amerikai példát, és a hét végén százával menekítették ki diplomatáikat Szudánból, ahol immár több mint egy hete polgárháború dúl, rengeteg áldozattal. Több mint 400-an haltak meg, többségük nem katona, a sebesültek száma négyezer körüli, és tömegek veszítették el a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz, a gyógyszerhez, a vízhez, az élelemhez.

People evacuated from Sudan arrive at a military airport in Amman on April 24, 2023. - Foreign countries rushed to evacuate their nationals from Sudan as deadly fighting raged into a second week between forces loyal to two rival generals. (Photo by Khalil MAZRAAWI / AFP)
JORDAN-SUDAN-CONFLICT-EVACUATION
Fotó: AFP

Az evakuálást az amerikaiak kezdték, szombat délután repülőgépek és MH–47 Chinook szállítóhelikopterek emelkedtek fel a dzsibuti amerikai haditámaszpontról, majd a különleges erők több mint száz tagjának közreműködésével összeszedték a kimenekítendő kevesebb mint száz embert Kartúmban, és egy óra múlva már újra a levegőben voltak, anélkül hogy rájuk tüzeltek volna.

Vasárnap a britek is követték az amerikai példát, külön-külön több mint száz embert vittek ki a franciák és a németek is, rajtuk kívül az olaszok, a spanyolok és a kanadaiak is kimenekítették az embereiket. Egy holland katonai repülőgép a külügyminisztériumuk szerint hétfőn a korai órákban szállított embereket Szudánból Jordániába – írta a brit The Guardian. Az evakuálás során több útvonalat is használtak, az ENSZ például közúton menekített ki embereket, akik 840 kilométert utaztak a vörös-tengeri Port Szudánba. 

Szijjártó: magyarokat mentettek ki Szudánból

A külügyminiszter szerint 14 magyar mellett 48 külföldi állampolgárt is sikerült evakuálni.

Az internet- és telefonszolgáltatás a 45 millió lakosú Szudán nagy részén vasárnapra összeomlott. Kartúmban, a fővárosban alig maradt gyógyszer, üzemanyag és élelem, a várost harcok és fosztogatás dúlta, nem biztonságos az utcára menni beszerezni az alapvető árukat. Mindez egy olyan helyzetben, amikor majdnem 16 millió szudáni amúgy is humanitárius segítségre szorult. 

Evacuation of Turkish citizens in Sudan begins
KHARTOUM, SUDAN - APRIL 23: Turkish citizens to be brought to Turkiye in the capital Khartoum wait for evacuation due to the clashes between the Sudanese Armed Forces and the paramilitary Rapid Support Forces (RSF), in Sudan on April 23, 2023. Omer Erdem / Anadolu Agency (Photo by Omer Erdem / ANADOLU AG
Evacuation of Turkish citizens in Sudan beginsENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A harcok az Abdel Fattah al-Burhan altábornagy vezette hadsereg és a Rapid Support Forces (RSF) félkatonai szervezet között folynak, akik korábban szövetségesek voltak. A hadsereg puccsolta meg 2021-ben a civil átmeneti kormányt, amely azután jött létre, hogy 2019-ben megdöntötték Omar el-Basír uralmát. A nagy északi szomszéd, Egyiptom – ahová már több millió szudáni menekült – bénultan figyel: a hivatalos hatalom közel állna hozzájuk, az RSF-t azonban Kairó egyik fő pénzügyi támasza, az Egyesült Arab Emírségek támogatja. 

Több külföldi érdekeltet is emlegetnek – írta a The New York Timesban Jacqueline Burns, a Rand Corporation szenior politikai elemzője –, az Öböl menti államokat vagy Oroszországot, konkrétan az Ukrajnában is küzdő Wagner csoportot is (amely egyes források szerint az RSF-et segítette).

A probléma azonban itt évtizedekre nyúlik vissza, és mindig ugyanazt a mintát követi. A nemzetközi közvetítéssel 2005-ben létrejött átfogó békemegállapodás két évtizednyi polgárháborús időszaknak vetett véget, és soha véget nem érő béketárgyalásokhoz vezetett, amelyekbe a nemzetközi közvetítők mindig az akkor épp erősnek látszó helyi feleket vonják be – írta az elemző.

Szudán GDP-je 34 milliárd dollár volt 2021-ben, miközben az európai viszonylatban szegénynek számító, a háború előtt hasonló népességű Ukrajnáé 200 milliárd.