Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyomására Szudán rivális parancsnokai 24 órás tűzszünetben egyeztek meg kedd estétől kezdődően, miután a fővárosban, Kartúmban dúló harcok közben fegyveresek rálőttek egy diplomáciai konvojra – írta a Reuters.

A protester holds a makeshift shield as he stands near a riot police armoured vehicle during an anti-government demonstration in the Sharoni area in the north of Sudan's capital Khartoum on March 14, 2023. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Kedden kora reggel Khartumban lövések visszhangoztak, amelyeket harci repülőgépek hangja és robbanások kísértek. A szomszédos Omdurman és Bahri városok lakói épületeket megrázó légi csapásokról és légvédelmi tűzről számoltak be. A fegyveres csoportok között a konfliktus négy napja robbant ki, és azóta legalább 185 ember halt meg országszerte.

Egy nappal korábban, a fegyveres összecsapásoban katonák rálőttek egy diplomáciai konvojra is, annak ellenére, hogy a járműveken megfelelő jelzések és amerikai zászlók voltak.

Bár az incidensben senki sem sérült meg, ez súlyos problémát okozott a harcban álló feleknek, akik a polgárháború mellett nem akarják magukra haragítani a világ legnagyobb hadseregét is. Antony Blinken külügyminiszter közreműködésével ezért egy átmeneti tűzszünetben egyeztek meg, amíg az országban található amerikai polgárokat ki tudják menekíteni.

Blinken külön telefonbeszélgetést folytatott a rivális parancsnokokkal – a kormánypárti hadsereg, valamint a lázadó RSF vezetőjével –, akiknek a hatalmi harca kisiklatta a nemzetközi támogatással megvalósuló tervet, amely az évtizedekig tartó önkényuralom és katonai ellenőrzés után megvalósíthatta volna a polgári kormányzást.

A tűzszünet este 6 órakor kezdődik, és nem nyúlik túl a megbeszélt 24 órán

– mondta Shams El Din Kabbashi tábornok, a szudáni kormányzó katonai tanács tagja.

Blinken, aki jelenleg Japánban van diplomáciai körúton, felszólította a fegyveres erőket, hogy az ország és a régió stabilitása érdekében próbáljanak meg békés megoldásra jutni, mielőtt a harcok a környező országokba is átterjednek. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius szervezetek számára is utat kell biztosítaniuk, akik a két tűz között rekedt lakosságnak próbálnak segítséget nyújtani.