Közélet

Az orosz–ukrán háború 428. napja – friss hírek

Fokozzák támadásaikat Bahmutban az orosz erők, az ukránok szerint továbbra is minimális mértékű előrehaladást tudnak ezzel elérni.

Az orosz erők az Ukrajna keleti részén fekvő Bahmut városára összpontosítják támadásaikat – derül ki az ukrán beszámolókból. Szerhij Cserevatij, az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője azt mondta a nemzeti televíziónak, hogy az elmúlt 24 órában az orosz erők 324 alkalommal támadták meg Ukrajna keleti és északkeleti részét tüzérséggel és több rakétavetővel.

„Az oroszok lerombolják az épületeket Bahmutban, hogy megakadályozzák katonáink erődítményként való felhasználását” – mondta Cserevatij.

Közben az Egyesült Államok és az egyaránt üdvözölte a Hszi Csin-ping és Volodimir Zelenszkij közötti telefonos beszélgetésről szóló híreket. Az EU a két vezető közötti első beszélgetést, amelyet a háború kezdete óta lefolytattak, „fontos, régóta esedékes első lépésnek nevezte Kína részéről, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként betöltött feladatai sorában”.

Az orosz Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyi Prigozsin egy a közösségi médiában közzétett üzenetében elmondta, hogy Ukrajna „elkerülhetetlen” ellentámadásra készül, és jól felkészült egységeket küld a keleti, lepusztult Bahmut városába, amely hosszú hónapokon át a harcok gyújtópontja.

A The Wall Street Journal arra mutat rá, hogy az oroszok elleni szankciók nem igazán működnek. Az orosz olajárak az indiai és kínai kereslet miatt emelkedtek, ami a Nyugat által támogatott szankciók életképességét teszteli – írják. Az Argus Media nyersanyag-adatbázissal foglalkozó cég adatai szerint az Ural kőolaj áprilisi ára közel 55 dollárra emelkedett hordónként a januári 35 dolláros napi mélypontról. Az orosz nyersolaj 60 dolláros árplafonja 2022. december 5-én lépett életbe. 

A háborúval kapcsolatos előző napi fontosabb híreket itt olvashatja. 

 

20:10

A frontra tartó ukrán tartalékosokra mért rakétacsapást Oroszország

Nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán tartalékokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

17:35

Ukrajnának szánt helikopterek: cáfol a Honvédelmi Minisztérium

Elmagyarázták, miért tartózkodhat Magyarországon más nemzet katonai légijárműve. Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket – írta a Honvédelmi Minisztérium.

17:29

Nyugtat az ukrán védelmi miniszter: Oroszországnak nem fogytak ki a lőszerkészletei

Kissé túlfűtöttek az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások az ukrán lakosság, a politikusok, illetve a Nyugat részéről – vélekedett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

 

16:46

Ukrán ellentámadás: az oroszok váratlanul kiürítették a krími bázisukat

Műholdképek bizonyítják, hogy a februárban még jelentős hadifelszereléssel ellátott medvegyivkai támaszpont mostanra teljesen kiürült.

13:47

Minden bahmuti utánpótlásvonalat elvágtak az oroszok, közben elhallgattak az ágyúk

Fontos fordulatot jelentett be a bahmuti csatában Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki népköztársaság vezetője az orosz Rosszija 24 csatornának. A bahmuti utvonalak elfoglalását persze már nem először állítja a moszkvai vezetés, az ukránok pedig eddig mindig vissza tudták venni ezeket.


 

13:37

Ukrajna a britektől várja, hogy megszervezzék a vadászgépek szállítását

Volodimir Zelenszkij szerint London játszhatná a vezető szerepet az Ukrajna melletti légi koalíció megalkotásában.

Jet fighters
A line of British jet fighter aircraft in sunlight
Fotó: Getty Images

 

12:03

Fegyverkezik a világ: soha akkorák nem voltak a hadikiadások, mint tavaly

Tavaly 2240 milliárd dollárt költött fegyverkezésre a világ, ez minden korábbinál magasabb összeg. A háború árnyékában az európai országok átlagosan 13 százalékkal emelték a védelmi költségvetésüket, de ez még így sem éri el az amerikai hadikiadások felét.

11:02

Megváltoztathatja a háború kimenetelét a most készülő ukrán ellentámadás

A szakértők arra számítanak, hogy az ukrán ellentámadás fő iránya délen lesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok legsúlyosabb harcai keleten összpontosultak, különösen Bahmut városa körül. A részletekről itt olvashat.

10:08

Ukrajna teljes aknamentesítése még akár 750 évig is eltarthat

Egy friss kimutatás szerint mintegy 174 ezer négyzetkilométeren kell aknamentesíteni Ukrajnát. Ez Magyarország területének csaknem kétszerese. A részletekről a témában írt cikkünkben olvashat.

10:07

Újabb polgári célpontokat ért rakétatámadás Ukrajnában

A dél-ukrajnai Mikolajivban egy ember halálát és további 23 sérülését okozta egy csütörtök hajnali orosz rakétatámadás. Telegram csatornáján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról írt, hogy a támadást Oroszország a Fekete-tengerről indította és ahhoz négy Kalibr típusú rakétát használt.

orosz ukrán háború Bahmut
Kapcsolódó cikkek