A tartós a magas kamatok és a recessziós aggodalmak közepette az amerikaiaknak még soha nem volt ennyire negatív a véleményük a gazdaságukról, ami miatt az ország vezetése is egyre népszerűtlenebb – olvasható a CNBC legújabb, All-American felmérésében.

Franklin's fear: Global Crisis
Fotó: Getty Images

Hiába a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államokban sem rózsás a helyzet, a felmérés 17 éves történetében pedig még sohasem voltak ilyen keserűek a megkérdezettek kilátásai.

A lakosság 69 százaléka negatívan vélekedik az amerikai gazdaságról most és a belátható jövőben is.

A borús hangulat ellenére a foglalkoztatott amerikaiak 63 százaléka nem aggódik a munkahelyek elvesztése miatt – ami 5 ponttal jobb, mint novemberben –, a válaszadók 37 százaléka pedig arra számít, hogy a következő évben nőni fog a bére. Azonban a megkérdezettek közel háromnegyede szerint a fizetések elmaradnak az inflációtól, ráadásul hasonló arányban gondolják úgy, hogy az ország a felé tart, vagy már benne is van.

Mindössze 5 százalékuk mondta azt, hogy a háztartásuk jövedelme gyorsabban nő, mint az infláció, 26 százalék lépést tart vele, ám a túlnyomó többség, 67 százalékuk arról számol be, hogy jelentősen lemaradt az árak emelkedésétől.

Ez a lakosság jelentős részét arra kényszerítette, hogy újragondolja a kiadásait és az életmódját.

A megkérdezettek 81 százaléka azt állítja, hogy az infláció miatt konkrét lépéseket kell megtennie, például kevesebbet költenek szórakozásra és utazásra, vagy éppen a megtakarításaikból finanszírozzák vásárlásaikat. Emellett a megkérdezettek közel felének többet kell dolgoznia, hogy meg tudjon élni.

Összességében az amerikaiak 54 százaléka mondta azt, hogy az élelmiszerárak emelkedése érintette őket a legsúlyosabban, amit a bérleti díjak és a lakáshitelek kamatai követtek.

February,16,,2020,,Las,Vegas,,Nevada,-,Democratic,Candidates,Appear
Fotó: Joseph Sohm

A súlyos gazdasági problémák az Egyesült Államok kormányát is rossz fényben tüntetik fel, Joe Biden amerikai elnök népszerűsége pedig tovább zuhant.

Általános megítélése 39 százalékra csökkent, míg az elutasítottsága 2 százalékponttal, 55 százalékra emelkedett a novemberi felméréshez képest. Az amerikaiak 62 és 34 százalék közötti arányban helytelenítik Biden gazdasággal kapcsolatos tevékenységét, szemben a korábbi 57 és 38 százalék közötti aránnyal. Ez volt a második legrosszabb eredmény elnöksége alatt a gazdasággal kapcsolatban.

Világos, hogy bármennyire is van pártpolitikai átfedés az emberek hozzáállásában, mindenki érzi a szorítást, beleértve a demokratákat is, és ez nyomasztó számokat jelent a bázis számára. Biden gazdasági intézkedései kulcsfontosságú csoportokat idegenítenek el, akiket a gazdaság helyreállításával is nehéz lesz visszacsábítani

– mondta Jay Campbell, a Hart Research partnere és a felmérés demokrata közvélemény-kutatója.

A demokraták körében az egy évvel ezelőttihez képest 2 százalékponttal, 77 százalékra csökkent a támogatottsága, a függetlenek körében viszont 9 százalékpontos volt az esés, és most mindössze 27 százalékon áll.

A legnagyobb csapás a Biden-kormány számára a 18–49 éves nők elvesztése, akiket a gazdasági problémák súlyosan érintettek. A csoport körében, amely a demokrata bázis egyik legfontosabb része, a támogatottsága 13 ponttal, 34 százalékra esett vissza.

Joe Biden számára az egyetlen pozitívum, hogy még van ideje arra, hogy a következő választások előtt visszanyerje a szavazók bizalmát.