A legnagyobb fogyasztói piacok közötti feszültség megzavarhatja a tengerentúli befektetéseket, kedvezőtlenül érintheti a fejlődő országokat és hosszú távon a világ GDP-jének a 2 százalékába kerülne – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdai jelentésében.

USA and China trade war. US of America and chinese flags crashed containers on sky at sunset background. 3d illustration
USA and China trade war. US of America and chinese flags crashed containers on sky at sunset background. 3d illustration
A két ország közötti kereskedelmi háborúban a fejlődő országok kerülhetnek kereszttűz alá.
Fotó: Getty Images

A vállalatok és az országok vezetői azt vizsgálják, hogyan tehetnék ellenállóbbá az ellátási láncaikat azáltal, hogy a termelést haza, vagy megbízható, barátságos országokba helyezik át. Ez a trend a közvetlen külföldi befektetések széttöredezéséhez vezethet 

– figyelmeztetett jelentésében az IMF.

Ahogy az Egyesült Államok és Kína között nő a feszültség, ezek a nagyhatalmak és szövetségeseik egyre több olyan törvényt fogadnak el, amely az ellenfelük gazdaságát korlátozná. Ilyenek a washingtoni vagy a japán csiptörvények, amelyekkel Kína félvezetőgyártási képességeit célozták meg, hogy az országot féken tartsák a fejlett technológiák előállításában.

A két oldal agresszív törekvéseinek meg is lett a hatása – az Amerikai Kereskedelmi Kamara által nemrég végzett felmérés azt mutatta, hogy a befektetők eltávolodnak Kínától. A válaszadók több mint fele a keleti nagyhatalmat már nem tekinti befektetési prioritásnak, és 25 év óta először más országok váltak a külföldi beruházások fő célpontjává.

Az IMF szerint a pénz most a barátságos, „geopolitikailag közeli országokba” áramlik, és a szervezet elemzése alapján ez leginkább a kevésbé fejlett piacokat sújthatja.

A feltörekvő piacoknak és a fejlődő gazdaságoknak különösen árt a fejlett gazdaságokból érkező beruházásokhoz való hozzáférés csökkenése, a jobb technológiák és a tudás átadásából származó tőkeképzés, illetve termelékenység csökkenése 

– állítják az IMF közgazdászai.

A szervezet hozzátette, hogy a fejlődő gazdaságok sokkal sérülékenyebbek a befektetések ilyen irányú eltolódásával szemben, mivel a stabilitás érdekében elsősorban a gazdagabb, geopolitikailag távolabbi országok beruházásaira támaszkodnak.

Washington,,Dc,-,January,6,,2019:,Imf,-,International,Monetary WASHINGTON, DC - JANUARY 6, 2019: IMF - INTERNATIONAL MONETARY FUND - sign emblem at building entrance. The IMF is an international financial institution and organization of 190 countries.
Az IMF súlyos következményekre figyelmeztet.
Fotó: DC Stock Photography

Az IMF azzal érvel, hogy bár a geopolitikai szövetségek szerint „átkonfigurált” ellátási láncok előnyösek lehetnek egy ország nemzetbiztonsági érdekei szempontjából, és biztosíthatják a versenytársakkal szembeni fölényt, ennek következményei is vannak.

A meglévő partnerekhez való közeledés gyakran csökkenti a diverzifikációt, és az országokat sebezhetőbbé teszi a makrogazdasági sokkokkal szemben. Emellett a beszűkülő gazdaságok miatt a külső kereslet is csökken, tehát a széttöredezett világ valószínűleg szegényebb is lenne 

– állítja a szervezet.

A fejlett országok azonban nem kötelesek fejlődő, gyakran ellenséges országokban befektetni. Kínába soha nem látott mennyiségű pénz áramlott az elmúlt évtizedekben, ám bel- és külpolitikája csak agresszívabb lett, a nyugati vállalatokon pedig egyre nagyobb a nyomás, hogy az általuk támogatott ország kegyeiben maradjanak. A nemzetközi gazdaság csak akkor maradhat fenntartható, ha nem a félelemre, hanem a kooperációra épül.