Közélet

Cseh elnök: Ukrajna kiérdemelte az EU- és a NATO-tagságot

Csehország a katonai támogatás mellett a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat is tovább mélyíti Ukrajnával.

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és a NATO-tagságra” – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Caputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

Fotó: AFP

A cseh vezető hozzáfűzte, hogy aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben. 

Az önök oldalán állunk, nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a tagja lesz. A kérdés már csak az, hogy mikor

– mondta Pavel. Sürgette, hogy még az év vége előtt kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról. Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására. Pavel elmondta, hogy Ukrajna és Csehország hat projektet készített elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképzőrepülőgépekre és harckocsik javítására, a gyártási munkák teljes körű végrehajtásának lehetőségével Ukrajna területén. 

Biztosított továbbá arról, hogy a Csehország és Ukrajna közötti együttműködés tovább mélyül, nemcsak a katonai segítségnyújtás terén, hanem más formában is, beleértve a kétoldalú kereskedelmet. 

Prága részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében.

Zuzana Caputová szlovák államfő rámutatott arra, hogy az ukrán és a szlovák kormánynak alaposabban meg kellene vitatnia az ukrán gabona Szlovákiába történő exportjának kérdését.

Soha nem tiltottuk meg a szállítást. A meghozott konkrét intézkedések a növényegészségügyi előírásokkal és a gabonaminőséggel kapcsolatosak voltak, illetve ez reakció volt más államok lépéseire

– jelentette ki. Az Interfax-Ukraina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy korábban Szlovákia – számos más európai országhoz hasonlóan – betiltotta az ukrán gabona behozatalát.

Néhány órája az Európai Bizottság a vámmentesség folytatásáról döntött. Zelenszkij elnökkel arról beszéltünk, kormányaink szorosabban megvitatják majd ezt a kérdést, hogy mindkét ország érdekeit védjük

– mondta. Szlovákia elnöke emlékeztetett arra is, hogy az ország szakértői csoportokat küldött, akik dokumentálják az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket. A júliusban esedékes vilniusi NATO-csúcsról szólva megjegyezte, hogy minden országnak el kell döntenie, minek akar a része lenni.

Ukrajna, Szlovákia és Csehország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben egyetértettek abban, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában. A dokumentumban elítélték Oroszország kísérleteit, hogy erőszakkal módosítsa a nemzetközileg elismert határokat, ami mind az európai béke és stabilitás, mind pedig a nemzetközi biztonság alapjait fenyegeti, amellyel kollektíven és globálisan is szembe kell nézni.

 

Borítókép forrása: AFP

Petr Pavel Volodimir Zelenszkij ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek