Közélet

Egyenlő bánásmódot követel az afganisztáni nőknek az ENSZ

A nemzetközi jog szerint a Biztonsági Tanács határozatai kötelező érvényűek. Afganisztánban 2021 óta a tálibok vannak hatalmon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott határozatban szólította fel a tálibokat, hogy biztosítsák a nők és lányok teljes, egyenlő, érdemi és biztonságos részvételi lehetőségeit Afganisztánban. A 15 tagú testület csütörtökön egyúttal sürgette a hatalmon lévő fundamentalista tálibokat, hogy mihamarabb vonják vissza azt a döntésüket, amely megtiltotta az afgán nőknek, hogy az ENSZ-nek dolgozzanak.

Afganisztán, afgán nő, ENSZ
Egyenlő bánásmódot követel az afganisztáni nőknek az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Habár a nemzetközi jog szerint a Biztonsági Tanács határozatai kötelező érvényűek, a tálibok valószínűleg nem fogadják el a felszólítást.

A tálibok tavaly decemberben jelentették be, hogy az afgán nők többé nem dolgozhatnak segélyszervezeteknek.

Ez alól csak bizonyos nők által végzett, egészségüggyel, oktatással és élelmiszerellátással kapcsolatos munkák esetében tettek kivételt. A tilalmat azonban áprilistól az ENSZ segélyszervezeteiben végzett tevékenységekre is kiterjesztették.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomátvételüket követően drasztikusan korlátozták Afganisztánban a nők jogait, egyebek mellett az oktatáshoz és munkához való jogukat, utazásukat és orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket.

Újabb támadás a női jogok ellen: betiltják a fogamzásgátlókat Afganisztánban

A lépés várhatóan óriási nyomást helyez majd az ország eleve gyenge lábakon álló egészségügyi rendszerére.

 

nők Afganisztán ENSZ
Kapcsolódó cikkek