A német belügyminisztérium adatai szerint 2019 óta 40 százalékkal nőtt a készpénzkiadó automaták elleni támadások száma, így átlagosan naponta egy ATM-et próbálnak meg feltörni erre szakosodott bűnözők. Volt olyan nap, hogy Düsseldorf főterén reggel két ATM-et is kirobbantottak a helyéről, egy Santander- és egy Deutsche Bank-fiókból.

Variety of denominations of Euro coins and bills
Fotó: Getty Images

A nyomozók szerint két dolog áll a növekedés hátterében. 

Németországban 53 ezer ATM-automata van, ami aránytalanul magas szám, de szükség van rá, mert a németek inkább a készpénzt részesítik előnyben a bankkártyák helyett. Az ország emellett kiterjedt autópálya-hálózattal büszkélkedhet, amelynek a nagy részén nincs sebességkorlátozás. Ratingen például mindössze 70 km-re fekszik a holland határtól, és a nyomozók szerint hollandiai bandák a fő bűnösök az egyre gyakoribb támadásokért.

A bűnözők 2021-ben közel 20 millió eurót zsákmányoltak, egy év alatt 392 ATM-et robbantottak fel, és ez a szám 2022-ben 496-ra emelkedett. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban, ahol Ratingen fekszik, és amely a támadások fő célpontja, a rendőrség az idén eddig 47 incidenst regisztrált, ami a tavalyi évhez képest több. Eközben Hollandiában csökken az ATM-támadások gyakorisága, részben az olyan biztonsági intézkedéseknek köszönhetően, amely használhatatlanná teszi az ATM-ekben lévő készpénztömböket, állítja a holland rendőrség.

A holland pénzautomata-rablók ezért inkább átkelnek a határon,  a rendőrség becslése szerint 2018 óta a németországi támadások 70-80 százalékát ők hajtották végre. A ratingeni rendőrség a múlt havi kettős razzia kapcsán is vizsgálja a lehetséges holland kapcsolatot, miután azonosítottak egy kis járművet, amely a helyszínről egy közeli autópályára száguldott – írta a Reuters.

Németországban a mindennapi vásárlások nagyjából 60 százalékát készpénzzel egyenlítik ki, a Bundesbank tanulmánya szerint a németek átlagosan évente több mint 6600 eurót vesznek fel, főként bankautomatákból.