Közélet

Elárulta Prigozsin: Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő fia is beállt a Wagnerbe

Nyikolaj Peszkov a tüzérségnél teljesít szolgálatot, térdig jár a sárban és a „sz…rban”.

Szenzációs bejelentést tett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője péntek este a Telegram-csatornáján. A zsoldosvezér szerint ugyanis nem más állt be a Wagnerbe, mint Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének fia, Nyikolaj. 

RUSSIA-POLITICS-PUTIN-PRESSER
Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderates Russian President Vladimir Putin's annual press conference at the Manezh exhibition hall in central Moscow on December 23, 2021. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz vezetést egyre több bírálat érte az elmúlt egy évben, hogy miért csak az átlagembereket küldik harcolni Ukrajnába, miközben az ő rokonaik gondtalanul buliznak tovább. Erre válaszul küldte el Ukrajnába három tinédzser fiát Ramzan Kadirov csecsen vezető, de ez inkább csak PR-akció volt, és olajat öntött a tűzre. 

Úgy tűnik viszont Prigozsin beszámolójából, hogy Peszkov fia nem kirakatháborúzik. Nyikolaj a Wagner tüzérségénél szolgál, és Prigozsin szavai szerint „térdig jár a sárban és a sz…rban”. 

Prigozsin még azt is közölte, hogy Nyikolaj besorozását a Wagnerbe maga az édesapja kérte, azt ugyanakkor már nem árulta el, hogy Ukrajnában teljesít-e szolgálatot, és ő is részt vesz-e a Wagner bahmuti ostromában – írja az Unian című ukrán portál. 

Az eset azért is érdekes, mert tavaly ősszel nagy port vert fel az a hír, amely szerint Nyikolaj megtagadta a besorozását az orosz hadseregbe. Erről egy telefonbeszélgetés is kiszivárgott. Igaz, ezt akkor Peszkov maga cáfolta, mármint azt, hogy fia megtagadta volna a behívót. 

 

Prigozsin orosz-ukrán háború Peszkov Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek