Nemzetközi gazdaság

Kreml: nincs esély a háború békés rendezésére

Kína a békét sürgeti az orosz–ukrán háborúban. Washington és Kína konfliktusa ugyanakkor nem mérséklődik.

Moszkva figyelmet fordít Pekingnek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos elképzeléseire – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Egy olyan nagy, gigantikus, erős és tekintélyes ország, mint Kína, nem teheti meg, hogy ne szólaljon meg azokban a kérdésekben, amelyek a globális napirend élén szerepelnek. „Nagy figyelmet fordítunk minden olyan véleményre, amelyet Pekingből hallunk a kollégáinktól” – nyilatkozta Peszkov, miután Kína is megnyilvánult a konfliktussal kapcsolatban.

VOLGOGRAD, RUSSIA - FEBRUARY 2: (RUSSIA OUT) Russian Presidential Press Secretary Dmitry Peskov gestures while visiting the Mamayev Kurgan, a memorial complex commemorating the heroes of the Battle of Stalingrad on February 2, 2023, in Volgograd, Russia. President Putin has travelled for a one-day visit to the city of Volgograd (former Stalingrad) to mark the anniversary of the major battle on the Eastern Front of the Second World War.
Peszkov, konfliktus, Oroszország, Kína
Oroszország odafigyel Kínára, Peking mélyebb konfliktustól tart.
Fotó: Getty Images

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna témája milyen helyen szerepelhet majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő tárgyalásain, annyit mondott, hogy a két ország között különböző szinteken folyamatos a kapcsolattartás, és a két államfő meglehetősen gyakori és bizalmon alapuló párbeszédet folytat egymással. Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint Hszi március 21-én érkezhet Moszkvába. Mint mondta, a Kreml idejében be fogja jelenteni a látogatás időpontját.

A Kreml szóvivője egyet nem értését fejezte ki Csin Kang kínai külügyminiszternek azzal a kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az ukrajnai válságot láthatatlan kéz irányítja. Mint mondta, a kéz látható, és az Egyesült Államoké.

Washington nem akarja, hogy ez a háború véget érjen, Washington akarja és mindent megtesz azért, hogy ez a háború folytatódjon. Ez egy látható kéz

– emelte ki a szóvivő.

Peszkov szerint 

jelenleg nincsenek meg a feltételei az ukrajnai helyzet békés mederbe terelésének, ezért Oroszország arra törekszik, hogy a különleges hadművelet elérje céljait.

Csing Kang kínai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking és Washington kapcsolata a konfliktus és konfrontáció útján halad – írta az AP hírügynökség. A tárcavezető szerint ha az Amerikai Egyesült Államok nem változtat irányt, akkor a két szuperhatalom közötti kapcsolatok történelmi mélypontra jutnak.

A tavaly év végén történt hivatalba lépése óta tartott először sajtótájékoztatót tartó Csing kemény szavai nem azt tükrözik, hogy Kína mérsékeltebb retorikát alkalmaz. A két ország a technológiai rivalizálás, Tajvan helyzete, az emberi jogok és az orosz–ukrán háború miatt egyaránt szembe került egymással.

Washington Kína-politikája teljesen letért a racionális és helyes útról

– jelentette ki újságíróknak Csing. Az elmúlt hetekben főként az Egyesült Államok elleni kínai kémkedés és Peking állítólagos befolyásolási kampányai keltettek aggodalmat, a két ország képviselői nyilatkozatok formájában is többször odaszúrtak egymásnak. 

 

 

Dmitrij Peszkov Csing Kang Ukrajna Oroszország Kína
Kapcsolódó cikkek