Közélet

Herszon tömeges kiürítésére készülnek az ukránok, szólnak az ágyúk

Küszöbön állhat Herszon evakuálása, már készülnek az előzetes tervek.

Tömeges evakuálást készítenek elő Herszon déli régiójában a Skynews híre szerint. Közben az orosz erők fokozzák a térség ágyúzását. Olekszandr Prokudin regionális kormányzó a Telegramon kiadott közleménye szerint az orosz csapatok Herszon mellett egész Ukrajnában is fokozták az ágyúzást. „Ukránok, egész családok, gyerekek halnak meg. Nem engedhetem meg, hogy Herszon népe szenvedjen” – mondta.

Az egész herszoni térségben erősödik az orosz ágyúzás.
Fotó: Bulent Kilic /AFP

Magyarázata szerint a megnövekedett ágyúzás miatt kellett kiadni a parancsot a polgári lakosság evakuálásának előzetes kidolgozására arra az esetre, ha általánossá válna a térség ágyúzása.

A Skynews felidézi, hogy tavaly novemberben ukrán csapatok érkeztek a stratégiailag fontos Herszon központjába, miután Oroszország onnan kivonult. A lakosok ujjongva ünnepelték felszabadulásukat. Herszon volt az egyetlen tartományi főváros, amely orosz kézre került azután, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, majd szeptemberben a régiót három másikkal együtt elcsatolták. Ám a múlt év végén orosz katonai parancsnokok azt mondták, hogy több csapatot nem tudnak küldeni a Dnyeper nyugati partján lévő városba. 

Még mindig orosz ellenőrzés alatt van a herszoni térség mintegy 70 százaléka.

Közben a kelet-ukrajnai Bahmutban az ukrán határőrök visszaverték az orosz megszállók két támadási kísérletét – erről az Unian ukrán hírügynökség számolt be az állami határszolgálat tájékoztatása alapján. A határőrök koncentrált tűzzel válaszoltak az ellenséges tüzérségi és gyalogsági támadó repülőgépekre. 

 

 

Bahmut Herszon ágyúzás
Kapcsolódó cikkek