Közélet

Nyugtat az ukrán védelmi miniszter: Oroszországnak nem fogytak ki a lőszerkészletei

Olekszij Reznyikov szerint az ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások kissé túlfűtöttek.

Kissé túlfűtöttek az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások az ukrán lakosság, a politikusok, illetve a Nyugat részéről – vélekedett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

GERMANY-US-UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-DEFENCE

Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov talks to media during an Ukraine Defence Contact Group meeting at Ramstein Air Base, southwestern Germany, on April 21, 2023. - International backing for Ukraine holds "strong and true", US Defence Secretary Lloyd Austin said, as he opened a meeting in Germany with allies to discuss further support for Kyiv. On the eve of the talks gathering representatives from 50 countries, President Volodymyr Zelensky had urged Western allies to send more fighter jets and long-range missiles to help repel Russian troops. (Photo by ANDRE PAIN / AFP)
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Fotó: AFP

 

Korábban nem hittek a győzelemben, azt akarták, hogy Ukrajnának legalább egy része megmaradjon. Amikor azonban az ukrán fegyveres erők képesek voltak sikereket felmutatni a Kígyó-szigeten, a kijevi régióban, Csernyihiv, Szumi, majd Harkiv és Herszon megyékben, mindenki hinni kezdett a győzelemben. Most a következő diadalra várnak, ami normális

 

– fejtette ki a miniszter.

Csak találgatások vannak az ukrán ellentámadásról, egy szűk kör őrzi a titkot

Hónapok óta találgatások folynak a tavaszi ellentámadással kapcsolatban.

A tárcavezető hangsúlyozta: Oroszországnak megvannak a forrásai lőszerek vásárlására, és a készletei sem fogytak ki 

annak ellenére, hogy olykor-olykor gondolkodás nélkül zúdítanak tűzzáport az ukrán oldalra. Szerinte az oroszok– miközben a saját készleteik jelentősen fogynak – vásárlási lehetőségeket keresnek Iránban és Észak-Koreában.

A légvédelem változatlanul elsődleges fontosságú Ukrajna számára – emelte ki Reznyikov. 

Szovjet légvédelmi rendszerünk van, de a rakétakészleteink kimerültek. Ha nem nálunk gyártják az utánpótlást, és csak olyan országokban kaphatók, ahonnan nem tudjuk beszerezni, akkor valami mással kell pótolni őket, méghozzá nyugati légvédelmi rendszerekkel

– jelentette ki. Hozzátette, biztos abban, hogy csak idő kérdése, és Ukrajna kap korszerű nyugati vadászgépeket.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a honlapján csütörtökön közzétett egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben egy orosz katona arról beszél ismerősének, hogy ukrán hadifoglyokat végeznek ki a kihallgatásuk után. A felvétel állítólag a kelet-ukrajnai fronton készült. Az SZBU közölte, hogy megállapították az orosz katona személyazonosságát. A férfit Jevgenyij Szucskónak hívják, 1995-ben született, Oroszország novgorodi területéről származik és tavaly ősszel mozgósították, jelenleg pedig Harkiv megyében teljesít szolgálatot. 

Az SZBU azon dolgozik, hogy Szucsko és minden oroszországi háborús bűnös megkapja méltó büntetését az ilyen atrocitásokért.

Mikola Ursalovics, az ukrán nemzeti gárda tervezési részlegének helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az orosz erők Herszon és Zaporizzsja megyékben védekezésbe mentek át.Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében pedig azt írta, hogy folytatódnak a heves harcok Donyeck megyében Bahmut és Marjinka településekért. A beszámoló szerint az ukrán védelmi erők tartják magukat, az említett frontszakaszon előző nap 54 orosz támadást vertek vissza.

A most készülő ukrán ellentámadás megváltoztathatja a háború kimenetelét

A szakértők arra számítanak, hogy az ukrán ellentámadás fő iránya délen lesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok legsúlyosabb harcai keleten összpontosultak, különösen Bahmut városa körül.

 

ukrán ellentámadás Olekszij Reznyikov ukrajnai háború ukrán védelmi miniszter lőszer
Kapcsolódó cikkek