Úgy döntött,  hogy elzárja a nyilvánosság elől a peren kívüli megállapodás részleteit a Halyna Hutchins operatőr halála miatt Alec Baldwin és stábtagjai ellen indított polgári perben eljáró Bryan Biedscheid új-mexikói bíró hétfőn.

World Premiere Of National Geographic Documentary Films' THE FIRST WAVE At Hamptons International Film Festival
EAST HAMPTON, NEW YORK - OCTOBER 07: Hamptons International Film Festival Chairman, Alec Baldwin attends the World Premiere of National Geographic Documentary Films' 'The First Wave' at Hamptons International Film Festival on October 07, 2021 in East Hampton, New York. (Photo by Mark Sagliocco/Getty Images for National Geographic)
Fotó: Mark Sagliocco

Érvelése szerint az operatőr tízéves fiának magánélethez való joga felülírja a nyilvánosság tájékoztatására vonatkozó kötelezettséget. Ezért elrendelte a Baldwin és más stábtagok ellen a fegyverbiztonsági előírások megszegése miatt indított polgári peres eljárást lezáró megállapodás részleteinek titkosítását. Az egyezség feltételeit senki nem ismerheti meg a Rust – a film, melynek a forgatásán bekövetkezett a tragédia – producerein kívül, még a többi alperes sem. A bíró hangsúlyozta, hogy a döntését elsősorban a kiskorú gyermek érdeke vezette.

A Rust című western forgatása közben Alec Baldwin 2021. október 21-én lelőtte a vezető operatőrt, a 42 éves Halyna Hutchinst, és megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

A színész elhárította magától a felelősséget a szerencsétlen halálesetért. 

A rendőrségi nyomozás célkeresztjében is elsősorban David Halls rendezőasszisztens és a fegyverszakértők voltak.

Tavaly Matthew Hutchins polgári peres eljárást kezdeményezett a Rust producerei, köztük Baldwin, valamint más stábtagok ellen a biztonsági előírások betartásának hiánya miatt. Fia, Andros Hutchins, szintén panaszosként szerepel az ügyben.

Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kellékes ellen egy másik eljárás is zajlik gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Mindketten ártatlannak vallották magukat. A bizonyítási meghallgatások májusban esedékesek.