Közélet

Legalább egy évtizedig tart majd Ukrajna aknamentesítése

A visszafoglalt területekről naponta érkeznek az aknák áldozatairól szóló jelentések.

Továbbra is naponta érkeznek jelentések arról, hogy polgári áldozatokat szednek az aknák Ukrajnában – közölte a Twitteren a brit hadügyminisztérium. Az összegzés szerint a legtöbb baleset Herszon és Harkiv tartományokban volt, amelyek korábban orosz megszállás alatt álltak.

Demining in villages on the Ukrainian-Russian border of the Kharkiv region
KHARKIV, UKRAINE - MARCH 15: The team of the Ukrainian State Emergency Service Unit demine in the Industrialnyi district of Kharkiv region, Ukraine on March 15, 2023. The team is engaged among other things in demining in the districts and villages of Kharkiv, especially in the area between the border of the Kharkiv region and Russia. (Photo by Jose Colon/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A brit értékelés felhívja a figyelmet arra is, hogy 

a tavasz közeledtével párhuzamosan kezdődő mezőgazdasági munkák tovább növelik az aknák okozta veszélyeket, a polgári lakossággal szemben is.

A háború kezdete óta már több mint 750 polgári áldozatot szedtek az aknák, ráadásul az érintettek nyolcada gyerek volt. A brit minisztérium úgy véli, hogy várhatóan legalább egy évtizedig fog tartani, mire sikerül Ukrajnát megtisztítani az aknáktól.

 

aknamentesítés Ukrajna akna
Kapcsolódó cikkek