Közélet

Már tudják az oroszok, ki áll a bombás merénylet mögött, meg is nevezték

Jurij Deniszov ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Egy ukrán állampolgárságú férfit gyanúsít az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) Vladlan Tatarszkij háborús blogger megölésével. Az újságírót – valódi nevén Makszim Fomint – április elején robbantották fel egy szentpétervári kávézóban, miközben épp előadást tartott.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-BLOGGER-FUNERAL
An unidentified relative (C) of killed military blogger Vladlen Tatarsky (real name Maxim Fomin) holds flowers flanked by police bodyguards during his funeral in Moscow on April 8, 2023. Hundreds of supporters turned out on April 8, 2023, for the funeral of a high-profile Russian military blogger killed in a bombing attack.
Alexander NEMENOV / AFPworking together in creative office
Tatarszkij temetésén gépfegyveresek vigyáztak a gyászolókra. Fotó: AFP

Tatarszkij egy saját magát ábrázoló kis aranyszobrot kapott egy Darija Trepova nevű fiatal nőtől. Ebben volt elrejtve a robbanószer. Trepova a robbanás után egyszerűen kisétált az épületből, de egy nappal később a hatóságok elfogták, és később Moszkvába szállították kihallgatásra. Valószínűleg így sikerült beazonosítaniuk azt a férfit, akitől Trepova a bombát kapta. Ő nem más, mint az ukrán állampolgárságú Jurij Deniszov.

Kiadták a szentpétervári robbanásról készült felvételt, rögzítették Tatarszkij utolsó pillanatait: 18+-os videó!

A felvételen az látszik, hogy a blogger visszarakja a róla mintázott mellszobrot a dobozba, majd jön a robbanás.

A férfi az FSZB információi szerint februárban érkezett Moszkvába Ukrajnából, Lettország érintésével. A merénylet után elmenekült Oroszországból, és előbb Örményországba, majd Törökországba utazott. További hollétéről egyelőre nem tudni, ezért Moszkva nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene – írja a RIA Novosztyi orosz portál. 

A TASZSZ arról is beszámolt, hogy Deniszov az ukrán titkosszolgálattól kapta az utasításokat. Két hónapig figyelte Tatarszkijt, lakást bérelt a blogger otthonának közelében, emellett vásárolt egy autót is, amellyel követte a férfit, hogy megismerje a szokásait. 

 

Szentpétervár merénylet bomba
Kapcsolódó cikkek