Az olasz és a német sajtónak adott interjúkban túl mérsékeltnek nevezte Giorgia Melonit a francia Nemzeti Tömörülés frakcióját vezető Marine Le Pen, visszautasítva kettőjük összehasonlítását.

French Prime Minister Elisabeth Borne Receives The Presidents Of The Parliamentary Groups Rassemblement National leader Marine Le Pen met with Prime Minister Elisabeth Borne at the Hotel de Matignon. At the conclusion of the face-to-face meeting, the leader of the French extreme right and two-time candidate for the presidency of the Republic attacked the government on his political line. Paris, 22 September, 2022. (Photo by Andrea Savorani Neri/NurPhoto) (Photo by Andrea Savorani Neri / NurPhoto / NurPhoto via AFP) French Prime Minister Elisabeth Borne Receives The Presidents Of
Fotó: Andrea Savorani Neri

A francia elnökválasztás második fordulójába 2017-ben és 2022-ben is bejutó Le Pen főként azért kritizálta Melonit, mert az olasz kormányfő támogatja, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítsanak, valamint túlságosan mérsékelt, továbbá EU- és NATO-párti, miközben, szemben ígéreteivel, nem fékezte meg az illegális bevándorlást sem.

Én nem vagyok Meloni ikertestvére, én hű maradok Salvinihez

– jelentette ki Le Pen, hozzátéve, hogy a Nemzeti Tömörülés 89 alsóházi képviselője – amivel a párt a második legerősebb a francia parlamentben – nem fog Meloni-féle EU- és NATO-párti fordulatot végrehajtani. Hangsúlyozta, hogy továbbra is euroszkeptikus, sőt napról napra egyre inkább az, valamint amellett érvelt, hogy Franciaországnak el kellene hagynia a NATO integrált parancsnokságát.

Ugyanakkor támogatásáról biztosította Meloni koalíciós partnerét, a Ligát vezető Matteo Salvinit. Az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés egyaránt az Identitás és Demokrácia frakcióját erősíti az Európa Parlamentben – írja a The European Conservative.

A Liga álláspontja az orosz–ukrán háború kapcsán sokkal közelebb van Le Pen, Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagy épp az osztrák Szabadságpártot vezető Herbert Kickl véleményéhez.

A migráció kapcsán pedig felhívta a figyelmet arra, hogy Meloni kormánya mindeddig adós maradt valódi megoldással, 

miközben több mint 50 százalékkal nőtt az Olaszországba érkező bevándorlók száma. Ugyanakkor minden kritika ellenére sokkal inkább Meloni kormányát választaná, mint az azt megelőző, Mario Draghi  vezette kabinetet.

Visszatérve a francia politikára, közölte, hogy egyetért Emmanuel Macron azon kijelentésével, mely szerint Európának stratégiai autonómiára kellene törekednie az Egyesült Államokkal szemben, azonban szerinte a francia elnök túlságosan aláveti magát az uniós diplomáciának, amelyet erősen befolyásolnak az amerikaiak.

Le Pen másik problémája Macronnal, hogy a határozott kijelentések mögött nincs valódi tartalom. 

Szerinte azért nem lehet európai szuverenitásról beszélni, mert nincs európai nép sem. 

Bár az EU nagy piac, de az nem folytat diplomáciát a politikus szerint.

Végezetül felvetette, hogy 2012, 2017 és 2022 után lehet, hogy nem indul ismét az elnökválasztáson.

Ma én vagyok a politikai családunk természetes jelöltje, de nem vagyok jelölt egy életre

– fogalmazott.