Mégsem vonul börtönbe csütörtökön a Theranos-alapító Elizabeth Holmes, miután szerdán fellebbezett a bírói döntés ellen, amely szerint megtagadta azon kérését, hogy szabadlábon küzdhessen az őt többek között csalásért és összeesküvésért 11 év börtönre ítélő döntéssel szemben.

Disgraced Theranos Founder Elizabeth Holmes Appears In Court For A Restitution Hearing
SAN JOSE, CA - MARCH 17: Former Theranos CEO Elizabeth Holmes (C), alongside her mother Noel Holmes (L), makes her way to court on March 17, 2023 in San Jose, California. Holmes is appearing in court for a restitution hearing. (Photo by Philip Pacheco/Getty Images)
Fotó: Philip Pacheco / Getty Images

Az amerikai kilencedik kerületi fellebbviteli bíróság szabályai szerint, ha a fellebbező óvadék ellenében van szabadlábon – mint Holmes –, akkor hasonló esetben az óvadékról szóló döntés marad érvényben, automatikusan leállítva a bevonulási kötelezettséget a döntésig.

Az ügyben a Theranos-alapító bűntársként szereplő, a cég operatív igazgatója és elnöke Ramesh „Sunny” Balwani, aki Holmes egykori partnere is volt, hasonló módon próbált meg szabadon maradni. 

A 13 évre ítélt Balwani nagyjából egy hónappal tudta ezzel meghosszabbítani szabadlábon töltött idejét, ám a múlt héten megkezdte büntetését.

Holmes beadványa szerint a szélhámosnő bevonulását elrendelő bíró döntése hibás, egyebek között olyan vádakra is hivatkozik, amelyekben végül felmentették. Ügyvédei a múlt héten egy további beadványt is eljuttattak a hatóságokhoz, amelyben új tárgyalást vagy a büntetés csökkentését kérik, mondván, Holmest megakadályozták egyes bizonyítékok bíróság elé tárásában – írja az Insider.