Az eddigi legnagyobb arányú vezetésre tett szert Donald Trump lehetséges legerősebb kihívójával, Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben – derült ki a Yahoo News és a YouGov felméréséből. A republikánus szavazók tehát a jelek szerint összezárnak a volt elnök mellett.

Ron DeSantis és Donald Trump – egykor szövetségesek, hamarosan egymás legnagyobb ellenfelei.
Fotó: Saul Loeb

A felmérés az elsők egyike, amelyeket egy nappal azután készítettek 1089 felnőtt megkérdezésével, hogy a manhattani ügyészség vádat emelt a volt elnök ellen. Nem egészen két héttel ezelőtt ugyanennek a két cégnek a közös közvélemény-kutatása még 8 százalékpontos különbséget mutatott. Akkor a republikánus szavazók 47 százaléka támogatta Trumpot, 39 százaléka DeSantist, aki egyébként még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökjelöltségért. Februárban még a kormányzó vezetett 45-41 százalékos arányban.
A vádemelés után alaposan megváltozott a kép: immár 57 százalék szavazna Tumpra, és csupán 31 százalék DeSantisra, ha kettőjük között kellene választani. 

A volt elnök azonban a korábbi 44 helyett ma már 52 százalékra számíthat akkor is, ha tíz potenciális elnökjelölt-aspiráns közül kell választani,

míg DeSantis támogatottsága ebben az esetben 28-ról 21 százalékra esett vissza.
A republikánus vagy feléjük hajló szavazóknak a felmérés szerint 54 százaléka látná legszívesebben Trumpot a párt elnökjelöltjeként a jövő évi választáson, csak 33 százalékuk „valaki mást”. Két hete ez az arány még 51-39 százalék volt.

Megerősített rendőri készültség Trump keddi érkezése előtt.
Fotó: Leonardo Munoz

A hívei tehát összezárnak a volt elnök mögött, de az 

erősen kérdéses, hogy a számtalan jogi problémája segít-e neki elnyerni újra a Fehér Házat.

A friss felmérés szerint egyelőre úgy tűnik, hogy ennek éppen ellenkezője történhet. Az amerikaiak 52 százaléka ugyanis úgy gondolja, Trump nem szolgálhat egy második elnöki terminusban, ha elítélik a Stormy Danielsnek fizetett hallgatási pénz miatt. Ami számára még vészjóslóbb, hogy csak a válaszadók 31 százaléka szerint költözhet ebben az esetben is vissza a Fehér Házba.
A volt elnök ellen még legalább három másik büntetőeljárás is folyik a választási eredmények megfordítása, a kongresszus elleni támadás szítása és a helytelenül kezelt titkos iratok ügyében. A regisztrált szavazók többsége – 64, 54, illetve 71 százaléka – szerint Trump vétkes ezekben az ügyekben.
Az sem jelent jót Trump számára, hogy 

a független szavazók fele szerint a volt elnök „élete során követett el súlyos bűncselekményt”,

és csak 25 százalék szerint nem igaz ez az állítás. Márpedig a független szavazók nélkül, csak valamelyik párt bázisára építve az Egyesült Államokban nem lehet elnökválasztást nyerni.
Ráadásul az új felmérés is azt mutatja, hogy kettejük párharcában Joe Biden elnök tartja a 2 százalékpontos előnyt. Ez ugyan a hibahatáron belül van, de nem változott a vádemelés óta. Trump egyébként kedden „adja meg” magát, akkor kezdődik a hivatalos eljárás a Daniels-ügyben.