Az amerikai igazságügy-minisztérium egyelőre azt vizsgálja, hogy mégis hogyan kerülhettek ki a közösségi médiába azok a rendkívül bizalmas iratok, amelyekből kiderült, hogy az Egyesült Államok több szövetségese, például Magyarország ellen is kémkedett. Egyelőre semmit nem lehet arról tudni, hogy ki szivárogtathatta ki az ország legszigorúbban őrzött titkait.

PentagonUNITED STATES - AUGUST 29: Aerial view of the Pentagon building. (Photo By Bill Clark/CQ-Roll Call, Inc via )
Fotó: Bill Clark / Getty Images

A védelmi minisztérium is a saját vizsgálatait végzi, valamint lépéseket tett a nyilvánosságra került dokumentumok terjedésének megakadályozására.

A Pentagon az amerikai titkosszolgálatokkal közösen dolgozik a szivárogtatás hatásainak felmérésén. Sokan attól tartanak, hogy ez a botrány veszélybe sodorhatja az USA külföldi kapcsolatait – írta meg a CNN. A törvényhozásban viszonylag nagy a csend az üggyel kapcsolatban, láthatólag a teljes amerikai vezetés igyekszik úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Ha egymást érnék a nyilatkozatok a botránnyal kapcsolatban, azzal sokkal nagyobb hírverést generálnának az ügynek.

Áll a bál a kiszivárgott Pentagon-iratok miatt, nem tudni, ki adhatta ki a dokumentumokat

A dokumentumok amerikai katonai terveket és cselekményeket részleteztek a többi között Ukrajnát illetően, de más országokkal kapcsolatban is.

Mi történt?

A kiszivárgott Pentagon-dokumentumok még márciusban bukkantak fel a Discord nevű közösségimédia-platformon. 

Az oldalon közzétett fotókon összegyűrt papírok látszanak, amelyek a titkos információkat tartalmazzák. A Discord szóvivője közölte, hogy a cég együttműködik a nyomozásban a bűnüldöző szervekkel.

A megjelent dokumentumok mindegyike titkosított volt, illetve 

voltak olyan papírok is, amelyek a legmagasabb „szigorúan titkos” minősítést viselték.

Mit tartalmaznak a iratok?

A Discordra legalább 53 Pentagonból kiszivárgott irat került fel, a keltezések alapján mindegyik február közepe és március eleje között készült. 

A papírok titkos információkat tartalmaznak, amelyekből kiderül, hogy az Egyesült Államok nemcsak az ellenfelei, hanem a szövetségesei után is kémkedett. Az iratok szerint magas rangú ukrán, izraeli, dél-koreai és magyar tisztviselőket is lehallgattak az USA titkos szolgálatai.

Vannak olyan iratok, amelyekből az derül ki, hogy az USA milyen mértékben szivárgott be az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner csoport néven ismer magánhadseregbe. A botrány miatt ezek a források most veszélybe kerültek.

Az ukrán megfigyelések eredményeiből az derül ki, hogy milyen fegyverzettel rendelkezik az ukrán sereg, hány katonájuk van, és hol helyezkedik el a légvédelem. Az is kiderült, hogy Ukrajna valóban egy jelentős tavaszi ellentámadást tervezett az elmúlt időszakban.

This handout picture taken and released by the press service of the Ukrainian Presidency on 18 June, 2022 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (2ndR) posing for the picture with a servicewoman during his visit to the position of Ukrainian troops in Mykolaiv region.
Fotó: AFP

Az egyik dokumentumból kiderült, hogy 

Állítólag Zelenszkij február végén egy dróncsapást próbált megszervezni az oroszországi Rosztov megyére.

Ukrajna már májusra kifogyhat a légvédelmi rakétákból – kiszivárgott amerikai titkos iratok

Már májusban légi fölényre tehet szert Oroszország az ukrajnai háborúban, mert addigra Kijev kifogyhat a légvédelmi rakétákból. Ezt a kiszivárgott amerikai titkos dokumentumokban találta a The Wall Street Journal.

A kiszivárgott információk tartalmazzák egy olyan beszélgetés részletes leiratát, amely két dél-koreai nemzetbiztonsági tisztviselő között zajlott le. A tisztviselők a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács aggodalmait vitatták meg az Egyesült Államok lőszerkérésével kapcsolatban. A beszélgetés szerint Szöul aggódik amiatt, hogy az USA-nak eladott lőszereket Ukrajnának adják tovább, ez pedig sérti Dél-Korea vállalását, miszerint semmilyen fegyvert és lőszert nem küld Ukrajnába.

Izraellel kapcsolatban egy CIA jelentés került napvilágra, ami szerint a Moszad az ország új kormánya elleni tiltakozások megszervezésére buzdít.

Hogyan reagálnak a lehallgatott szövetségesek?

Bár az USA legtöbb szövetségese mindig is tisztában volt azzal, hogy Washington bizonyos szinten kémkedik a baráti nemzetek iránt, ez a botrány most sokakból felháborodást váltott ki.

A szövetséges nemzetek kárfelmérést végeznek és igyekeznek felfejteni, hogy milyen mélyre jutottak a Pentagon csápjai az adminisztrációjukban. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a kiszivárgott információk milyen mértékben jelenthetnek veszélyt.

Arra számítunk, hogy az Egyesült Államok a következő napokban megosztja velünk a kárfelmérést, de alig várjuk az értékelésüket. Jelenleg mi csináljuk a magunkét

– mondta egy tisztviselő egy olyan országból, amely részese az USA-val kötött Five Eyes hírszerzési megállapodásnak. A Five Eyes hírszerzési csoportba tartozik még Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság. Egy másik tisztviselő aggodalmának adott hangot, mivel úgy látja, hogy a Pentagon-iratok hátráltatják Ukrajna harcát Oroszországgal szemben.

Az ukrán álláspont szerint a kiszivárgott információk nem hitelesek, illetve puszta koholmányok.

Nincs közük Ukrajna valós terveihez

– mondta Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője azt közölte, hogy a legmagasabb szinten zajlanak az egyeztetések az érintett országokkal. Állítása szerint Washington igyekszik mindenkit megnyugtatni afelől, hogy az USA és a hírszerzése hűséges a szövetségeseihez.