Közélet

Ukrajna már májusra kifogyhat a légvédelmi rakétákból – kiszivárgott amerikai titkos iratok

Már májusban légi fölényre tehet szert Oroszország az ukrajnai háborúban, mert addigra Kijev kifogyhat a légvédelmi rakétákból. Ezt a kiszivárgott amerikai titkos dokumentumokban találta a The Wall Street Journal.

A kiszivárgott állítólagos Pentagon-dokumentumok szerint Ukrajna hamarosan kifogy az S–300-as légvédelmi rakétákból, azaz Oroszország már a közeljövőben elérheti a rég áhított légi fölényt a háborúban – írta az amerikai The Wall Street Journal.

International Military-Technical Forum "Army 2022" in Moscow
Fotó: Anadolu Agency

A dokumentumok szerint – amelyeknek az igazságtartalmát senki nem erősítette meg, ugyanakkor egyes jelentések szerint manipulált tartalmú változataik is megjelentek az interneten – az ukránok már májusban kifogyhatnak a légvédelmi munícióból.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh vasárnap azt nyilatkozta, hogy tovább értékelik a nyilvánosságra került dokumentumok valódiságát, amelyek, úgy tűnik, „érzékeny és szigorúan titkos anyagot tartalmaznak”.

Juri Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a lap érdeklődésére azt válaszolta: nem kommentálhatja a kiszivárgott dokumentumok valódiságát, mert az ilyen papírok Ukrajnában titkos minősítésűek. 

Azt azonban megerősítette, hogy az ukrán légvédelem komoly kihívással néz szembe, és sürgős szüksége van rá, hogy a nyugati partnerek felgyorsítsák a segítségnyújtást.

Ha elveszítjük a csatát az égen, Ukrajna számára súlyosak lesznek a következmények

– mondta. Óriási kihívás, hogy a légvédelem gerincét képező szovjet mintájú S–300-as és Buk ütegekhez megtalálják a kellő mennyiségű muníciót – tette hozzá.

A kiszivárgott dokumentumok rengeteg zavart okoznak. Kiderült például belőlük, hogy az ősszel az oroszok majdnem lelőttek a Krím félszigetnél egy brit kémgépet, márpedig az Egyesült Királyság a védelmi szövetség tagja. Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozták például Dél-Koreát, és azt is tartalmazták, hogy az amerikaiak az ukránok után is kémkedtek.

 

 

kiszivárgás légifölény S-300
Kapcsolódó cikkek