Orosz állami és helyi sajtójelentések szerint szerdán megszólalt a riadójelzés a Szentpétervár közelében lévő Szosznovij Bor atomerőműve körül, miután egy tízezer méter magasan 200 kilométer per óra körüli sebességgel repülő azonosítatlan tárgyat fedeztek fel a levegőben.

Leningrad Nuclear Power Plant
LENINGRAD, RUSSIA - SEPTEMBER 14: A view of Leningrad Nuclear Power Plant, which is the first power station in Russia to operate the RBMK type of reactor, located on the Baltic coast near the town Sosnovy Bor 70 km South-West of St. Petersburg in Leningrad, Russia on September 14, 2022. The Leningrad NPP is the largest nuclear-based power plant in Russia with an installed capacity of 4.2GW. Additionally, it is the countryâs only nuclear plant that uses two types of reactors. (Photo by Sezgin Pancar/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Lenta.ru hírportál egy katonatisztet idéz, aki szerint a felfedezés „speciális reagálási állapot” bevezetéséhez vezetett, ugyanakkor egy másik tiszt, Andrej Korkin azt nyilatkozta az állami médiának, hogy „semmi különös, ez egy szokott helyzet”. Lehetséges, hogy orosz vagy külföldi meteorológiai léggömbről volt szó – tette hozzá.

A TASZSZ hírügynökség szerint a hadsereg figyelemmel követte az objektumot, amely a szél sebességével mozgott. Egy név nélkül nyilatkozó biztonsági forrás a hírügynökségnek elmondta: ez azt jelenti, hogy a tárgynak nem volt motorja, vagyis nem drón vagy repülőgép volt. A riasztásra tehát nem volt ok, mindenesetre a védelmi rendszer készen állt a beavatkozásra.

A háborúban álló Oroszországban résen vannak, és nem az első eset, hogy egy repülő tárgy riadalmat kelt. Alig egy hete történt, hogy lezárták a szentpétervári repülőteret és kétszáz kilométeres körben a teljes légteret, miután ismeretlen tárgyat észleltek. Az azonosítatlan repülő tárgy miatt riasztották az orosz légierőt, a városba tartó járatokat visszafordították, sok közülük Moszkva felé vette az irányt. 

Január elején Rosztov környékén, Szultan Szala falunál észleltek azonosítatlan gömb alakú tárgyat két és fél kilométeres magasságban, és riasztották miatta a légvédelmet – emlékeztet a Newsweek.

Két hónapja a Fehér Ház tájékoztatott arról, hogy az Észak-Amerika felett lelőtt titokzatos légi eszközök nem földön kívüli eredetűek, és nem jelentenek katonai veszélyt a lakosságra. Az amerikai NASA tavaly nyáron jelentette be, hogy vezető tudósokból összeállított csapata tanulmányt készít, amely az azonosítatlan légi jelenségek vizsgálatával foglalkozik majd.