Az Észak-Amerika felett lelőtt titokzatos légi eszközök nem földön kívüli eredetűek, és nem jelentenek katonai veszélyt a lakosságra – jelentette be hétfőn a Fehér Ház illetékese és az amerikai védelmi miniszter a hét végén történt három incidensről. Lloyd Austin védelmi miniszter Brüsszelbe érkezése után a repülőtéren újságírók előtt arról beszélt, hogy a szóban forgó tárgyak nem jelentenek katonai fenyegetést, illetve veszélyt a földön tartózkodók számára, de kockázatosak a polgári repülés és az információbiztonság szempontjából.

UFO, conceptual image
földönkívüli
Megszólalt a Fehér Ház az állítólagos lelőtt földönkívüliekről.
Fotó: Wladimir Bulgar / Science Photo Library / AFP

Lloyd Austin az eszközök megsemmisítését azzal indokolta, hogy miután nem tudták pontosan meghatározni, miről van szó, elővigyázatosságból cselekedtek az ország biztonsága védelmében. Megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy országok, vállalatok, tudományos szervezetek tevékenykednek a szóban forgó légtérmagasságokban, akár legitim kutatási célokból.

Jelenleg a lelőtt tárgyak maradványait próbálják megtalálni, hogy teljesebb képet kaphassanak arról, milyen eszközökről van szó, de a körülmények nehezítik a keresést

– mondta el a Pentagon vezetője.

Kifejtette, hogy Alaszka közelében a tengeri jégen kell dolgozni, míg Kanadában az ottani hatóságokkal együttműködve a lakott területtől távol eső térségeket kell átfésülni, míg a Huron-tó térségében az amerikai parti őrség, a hadsereg északi parancsnoksága, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a kanadai hatóságok közösen kezdték meg a munkát. Hozzátette, hogy az esetek különleges jellege miatt a vizsgálat is hosszabb időt vehet igénybe.

Ahogy elmondta, a védelmi tárca a vizsgálat során együttműködik a szövetségi légiirányítással, az FBI-jal, valamint a szövetségi űrkutatási hivatallal (NASA).

Lloyd Austin külön felhívta a figyelmet arra, hogy a hét végén megsemmisített eszközök eltérnek a Dél-Karolina közelében február 4-én lelőtt eszköztől, amelyről a miniszter azt mondta, tudják, mi volt, a Kínai Népköztársaság megfigyelő léggömbje.

Hétfőn a Fehér Ház sajtótájékoztatóján a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora igyekezett cáfolni azokat a híreszteléseket, miszerint földön kívüli légi eszközökről van szó. John Kirby úgy fogalmazott, az amerikaiaknak nincs okuk aggódni amiatt, hogy földönkívüliekről van szó.

A feltételezések annak nyomán kezdtek el terjedni, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (Norad) parancsnoka vasárnap úgy fogalmazott, semmilyen lehetőséget nem zárna ki az azonosítatlan légi tárgyak származásával kapcsolatban.

Glen VanHerck tábornok ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megszaporodott észlelések azzal is összefüggésben lehetnek, hogy a kínai eszköz körüli incidens nyomán a légtérvédelem növelte a radarok teljesítményét és érzékenységét.

Az elmúlt hét végén az amerikai légierő három ismeretlen eredetű légi eszközt semmisített meg: pénteken Alaszka északi partjai közelében, szombaton Kanada kérésére és együttműködve a szomszédos országgal Yukon tartomány fölött, majd vasárnap az Egyesült Államok Michigan állama közelében, a Huron-tó térségében.

Most akkor tényleg földönkívüliekkel háborúzik Amerika? Összefoglaltuk, amit a lelőtt azonosítatlan repülő tárgyakról tudni lehet

A rejtélyes ügyben egyelőre sokkal több a kérdőjel, mint a válasz, és ez egyáltalán nem megnyugtató.