Az 50 éves roma zarándok Kövesi Csaba egy pick-uppal járja az országot, amely az egyházfők pápamobiljára hasonlít, hogy arra kérje az embereket: ne mulasszák el Ferenc pápa látogatását és miséjét a magyar Parlamentnél, és jöjjenek el Budapestre – erről a Reuters számolt be szövegben és videón.

Kövesi Csaba Facebook
pápa, mobil, kereszt,
Fotó: Kövesi Csaba Facebook

Kövesi Csaba egy másfél méter magas keresztet is magával hordoz, amely egy 2003-as vatikáni roma zarándoklatra készült, és amelyet, mint mondja, akkor a csoporttal együtt II. János Pál pápa is megáldott.

A kereszt története ezután folytatódott, és a zarándok reményei szerint még nem ért véget.

Akkor a kereszt – amelyen lovári nyelven a „Szentisten, segítsd a romákat” felirat áll – a Komárom-Esztergom vármegyei Csatkára került, a cigányok által nagy tiszteletben tartott búcsúhelyre, ahol külön kápolnácska épült neki. Kövesi ezután még kétszer elvitte a keresztet a Vatikánba, ahol Ferenc pápa is megáldotta.

Akkor azt mondtam neki, hogy a romáknak nincs saját országuk, nincs hazájuk, de az egyház gyermekei vagyunk

– mondta Kövesi a hírügynökségnek. „És amikor a tolmács lefordította, abban a pillanatban maga is odajött hozzám és megáldott” – tette hozzá. Most abban reménykedik, hogy ismét közel juthat a pápához, akár csak egy pillantás erejéig.

A cikk arra emlékeztetett: 2019-es romániai látogatása idején a pápa – amikor Csíksomlyót is útbaejtette, és balázsfalvi romákkal is találkozott – bocsánatot kért a katolikus egyház nevében azért, ahogyan korábban a cigányokat kezelték. A pápa 2021-ben Kassán Európa talán leghírhedtebb cigánytelepét is meglátogatta.

Közzétették Ferenc pápa budapesti látogatásának részleteit

A katolikus egyházfő vallási méltóságokkal, szegényekkel és elesetekkel, a kisebbségek képviselőivel és fiatalokkal egyaránt találkozik háromnapos budapesti tartózkodása során.