„Mi, magyarok határon innen és túl, egymásra mindenkor számíthatunk” – jelentette ki a köztársasági elnök Kölcsey Ferenc szobrának avatásán szerdán a partiumi Nagykárolyban. Novák Katalin a polgármesteri hivatal előtti téren emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékmű átadásán hangsúlyozta, Kölcsey arra figyelmezteti a magyarokat, hogy egyszerre kell gyarapítaniuk a holnapot, vigyázni a mát és őrizniük a tegnapot.

NOVÁK Katalin; KÖLCSEY Ferenc
Fotó: Czeglédi Zsolt

„Ma is vannak olyanok, akik elvitatják a magyarok magyarságát, az anyanyelv pótolhatatlanságát, a nyilvánvaló történelmi tényeket: nem hagyjuk, ne hagyjuk, a közös jövőnkért és a közös múltunkért is ki kell állnunk” – fogalmazott beszédében az államfő. Megjegyezte, a múlt megőrzése legalább olyan fontos, mint a jelenről és a jövőről való felelős gondolkodás.

A Maszol portál arról számolt be, hogy bekiabálásokkal, magyarellenes skandálásokkal zavarták meg Novák Katalin magyar köztársasági elnök beszédét. A Maszol helyszínen készült, a közösségi oldalon élőben közölt videójában is hallatszik, ahogy a magyar államfő látogatása ellen tiltakozók fütyülnek, bekiabálnak, hangoskodnak. A Digi24 beszámolója szerint a protestálók transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken olyan magyarellenes feliratok voltak olvashatók, mint „Valami örök: Erdély román föld!” vagy „Ez itt Románia! Ez a mi hazánk!”

A partiumi – többségében még magyarok lakta – kisváros önkormányzata által kezdeményezett szoboravatáson részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is.