Közélet

Szijjártó Péter: nem Zelenszkij dönti el, hogy viselkedjen egy NATO-tag

Volodimir Zelenszkij ukrén elnök skandináv újságíróknak nyilatkozva bírálta Magyarország mint NATO-tag viselkedését. A magyar külügyminiszter nem ért egyet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök skandináv újságíróknak nyilatkozva bírálta többek közt, hogy Magyarország mint NATO-tag nem viselkedik elég ellenségesen az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal szemben. „Ezt szerencsére nem ő dönti el” – reagált Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Zelenszkij nem először bírálja hazánkat.

szíjjártó,péter
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő – kezdtt posztját a magyar politikus, majd pontokba szedte válaszát.

Álláspontja szerint a kérdést nem Zelenszkij dönti el, és a magyarok nagy árat fizettek már az ukrajnai háborúért, sok kárpátaljai magyar az életét is adta. Emellett Magyarország több mint egymillió menekültet fogadott Ukrajnából, folyamatosan küldi a segélyeket, és ha ezt az ukrán elnök megköszöni, akkor a válasza:

Szívesen és számíthatnak ránk a jövőben is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap közzétett adatai szerint szombaton csaknem tizenötezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából,  7207-en az ukrán, 7745-en a román határon keresztül. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írták közleményükben.


 

Szijjártó Péter magyar-ukrán kapcsolatok Zelenszkij NATO menekültek
Kapcsolódó cikkek