BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szokatlanul nagy a szárazság, súlyos vízhiány fenyegeti Spanyolországot

Az előrejelzések a megszokottnál is melegebb nyarat mutatnak.

Súlyos vízhiánnyal nézhet szembe Spanyolország az idén, mivel a víztározók tartalma kapacitásuk 50,7 százalékáig csökkent a szokatlanul száraz időjárás miatt – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) kedden.

VILANOVA DE SAU, SPAIN - APRIL 7: An aerial view of Sau reservoir in conditions of extreme drought in Vilanova de Sau, Spain on April 7, 2023. The drought in Catalonia due to the lack of rain in recent months has caused the water reserves of many swamps in the area to reach critical levels, a fact that has caused the government to impose water restrictions.
A Sau víztározó légi felvétele a spanyolországi Vilanova de Sauban, 2023. április 7-én. Az elmúlt hónapok csapadékhiánya miatt Katalóniában tapasztalható szárazság miatt a térség több mocsarának vízkészlete elérte a kritikus szintet, ami miatt a kormány vízkorlátozást rendelt el. 
 Fotó: Getty Images

A dél-európai ország 317 víztározójában raktározott víz mennyisége jelenleg mintegy 23 százalékkal marad el az elmúlt tíz év ilyenkor szokásos átlagától.

Az Aemet rendkívül száraznak nevezte április első két hetét, míg márciusról azt közölte, hogy a második legmelegebb és legkevésbé csapadékosabb volt ebben az évszázadban.

A normálisnak tartottnál szárazabb időjárás jellemzi a tavaly október elsejétől számolt idei hidrológiai évet is:  hat és fél hónap alatt 21 százalékkal hullott kevesebb csapadék. Egyes déli területeken, mint például Murciában ennek a mértéke meghaladta a 25 százalékot.

A meteorológiai szolgálat szerint április utolsó hetében várható némi eső az országban, de nem túl optimisták hosszabb távon, 

mivel az előrejelzések a megszokottnál melegebb nyarat mutatnak.

A szárazság okozta problémák és a megoldások elemzésére az agrárminisztérium szerdára tanácskozást hívott össze. Az andalúz tartományi kormány bejelentette: aszály elleni rendkívüli intézkedéscsomagot terveznek elfogadni 163 millió euró értékben, ebből 40 millióval az agrárágazatot támogatnák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.