Közélet

Több tízezres ukrán sereg gyülekezik a Bahmut melletti Csasziv Jarban

Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy már a város 80 százalékát elfoglalták, de Kijev továbbra is küldi az erősítést Bahmuthoz. Az utolsó ukrán csapatoka nem tuják megtörni a város nyugati részén. Az orosz médiában arról számolnak be a tisztviselők, hogy a várost elfoglalták, de Prigozsin igyekszik hűteni a kedélyeket. Egy több tízezres ukrán sereg Csasziv Jar városban gyülekezik, hogy elindítsák az ellentámadást.

Nagyon súlyos, véres harcok folynak Bahmutért, ezért korai még az ostromlott város teljes bekerítéséről beszélni - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat orosz alapítója a sajtószolgálata által csütörtök délután kiadott közlemény szerint. Prigozsin szerint az ukrán hadsereg folytatja erősítések küldését a városba. Azt mondta, hogy a településnek több mint a 80 százaléka orosz ellenőrzés alatt áll.

Fotó: AFP

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 24 hírtelevíziónak csütörtök reggel azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulást gyakorlatilag körülzárták Bahmut nyugati városrészében. Elmondása szerint maradtak még ott civilek is.Az orosz védelmi tárca csütörtöki hadijelentése szerint a Wagnernek a szárnyakon orosz ejtőernyősök által biztosított rohamosztagai heves harcok árán folytatják az ukrán fegyveres erők kiszorítását a város központi negyedeiből. A minisztérium szerint az offenzíva támogatására az orosz légierő repülőgépei ebben a körzetben 12 bevetést hajtottak végre, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 57 lövészeti feladatot.

Zelenszkij elvárja, hogy a Nyugat több fegyvert küldjön a videó miatt, amelyen lefejeznek egy ukrán katonát

A napokban elkezdett terjedni egy videó az interneten, amelyen egy ukrán egyenruhát viselő katonát megkínoz és lefejez egy csapat oroszul beszélő férfi. Volodimir Zelenszkij üzent a nyugati vezetőknek, hogy mielőbb küldjenek további fegyvereket Ukrajnába, hogy az ilyen bestialitást meg lehessen akadályozni.

Az RT orosz állami hírportál szerint a településnek a vasútvonaltól nyugatra eső részén 

az ukrán félnek a "zsoldosokkal" együtt valamivel több mint hatezer katonája maradt, és további mintegy 30 ezer embert a közeli elővárosokba vagy Csasziv Jarba vontak ki, de őket az elszenvedett veszteségek miatt és felszerelés híján nem lehet azonnal ellentámadásba vezényelni.

A hadijelentést ismertető Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét 470 főben nevezte meg, akik közül mintegy 300 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több városából jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Nova Kahovkában belövés következtében egy civil életét vesztette.

Az orosz legfőbb ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el azoknak a fotó- és videoanyagoknak az ügyében, amelyeken a feltételezések szerint egy ukrán katona lefejezése látható. A felvételek nyári időszakban készültek. A történtekért az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és több ukrán kormányzati tisztségviselő Oroszországot tette felelőssé.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek