Közélet

Videón, ahogy a szentpétervári terroristalány békésen besétált a bombával a kávézóba – egyre gyanúsabb az ügy

Egyre több részlet derül ki a vasárnapi merényletről, amelynek célpontja egyértelműen az orosz háborús blogger, Vladlan Tatarszkij volt. A bombát leszállító Darja Trepovát letartóztatták.

Felvették a biztonsági kamerák azt a pillanatot, amikor Darja Trepova leszállította a bombát a szentépétervári kávézóba, hogy végezzenek az orosz háborús bloggerrel, Vladlan Tatarszkijjal. A fiatal lány egy hatalmas dobozban vitte be a robbanószert a találkozóra, a hírek szerint a dobozban egy szobor volt, és abban volt a mintegy 200 grammnyi dinamit. 

A robbantás helyszíne. Fotó: Anatolij Malcev / EPA / MTI

A szemtanúk beszámolói szerint Tatarszkij sejthetett valamit a dologból, mert amint Trepova lerakta a dobozt, maga mellé rendelte a lányt, és ez a helyszínen készült fotókon is látszik. Később valahogy Trepova mégis élve, sértetlenül jutott ki. Mások már nem voltak ilyen szerencsések, Tatarszkij meghalt, négyen életveszélyesen, 23-an pedig súlyosan megsérültek. 

A merénylő után hajtóvadászatot indítottak az orosz hatóságok. Vasárnap éjjel házkutatást tartottak a lány szentpétervári otthonában, ahonnan egy maszkos nőt vittek el a rendőrök. Arról nem tudni, hogy ki ő lehetett, a hírek szerint Trepova édesanyja vagy testvére. Maga a merénylő hollétéről továbbra sem lehet tudni semmit, ahogyan arról sem, hogy a nő egyedül dolgozott-e, vagy pedig lehettek-e segítői. Trepova nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen néhány hónappal ezelőtt letartóztatták egy háborúellenes tüntetésen.  

A kávézó a Wagner csoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz tartozik, aki ismerte Tatarszkijt. A zsoldoscsapat vezetője hétfőre virradóra Bahmutban bontott zászlót Tatarszkij emlékére, ezzel is jelezve, hogy éjjel elfoglalták a város újabb fontos területét az ukrán hadseregtől. 

 

Szentpétervár Prigozsin orosz-ukrán háború merénylet robbantás
Kapcsolódó cikkek