Meg kell őrizni a világgazdaságra leselkedő veszélyekkel szembeni éberséget, különösen az Ukrajnában zajló háború és a bankokra nehezedő nyomás árnyékában, ám a kilátások meglehetősen fényesek általánosságban – közölte kedden Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

US Treasury Secretary Janet Yellen holds a Press Conference
ECONOMY-CONFLICT-CLIMATE
US Treasury Secretary Janet Yellen holds a press conference at the US Treasury Department in Washington, DC, on April 11, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbinál borúsabb előrejelzése kapcsán Yellen elmondta, hogy a negativizmus túlzásba vitele sem szerencsés és a múlt hónap bankcsődjei után a hitelezés zuhanását sem látja, valamint a globális pénzügyi rendszer is ellenállóbb ma a 2008-as válságot követő reformoknak hála.

A pénzügyminiszter szerint az amerikai gazdaság is jól muzsikál, különösen a munkahelyteremtés területén, miközben fokozatosan enyhül az inflációs nyomás is, amit robosztus fogyasztói kiadások kísérnek. Ezért nem számít gazdasági visszaesésre, noha természetesen vannak kockázatok.

Az orosz olajra húzott ársapkát sikerként értékelte, mely visszafogta Moszkva bevételeit, miközben az energiapiacot is stabilzálta, ám hozzátette, hogy a globális gazdaságot leginkább a háború lezárása segítené.

A gazdasági kilátásokat rontja, hogy túlságosan sok alacsony jövedelmű ország szembesül túlzottan nagy adósságteherrel, ám szerinte biztató, hogy Kína hajlandó volt konkrét és hiteles lépéseket tenni például Srí Lanka kapcsán. Yellen szerint hasonló megállapodásokra van szükség Zambia és Ghána esetében is , míg 

Kína kapcsán kiemelte, hogy fontos a kommunikáció fenntartása és reméli, hogy ellátogathat az országba, ám időponttal kapcsolatos részleteket nem közölt.

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán pedig kiemelte, hogy továbbra is ösztönzik a nemzetközi közösséget abban, hogy segítsék Kijev abban, hogy megvédje magát – írja a Reuters