Peking régóta dolgozik azon, hogy lecsapolja az Egy övezet – egy út program adósságmocsarait. Az elmúlt két évtizedben ugyanis Kína vált a fejlődő országok domináns kormányzati hitelezőjévé, majdnem annyit kölcsönözve, mint a világ összes többi kormánya együttvéve. Közben Peking erős bírálatokat kapott a Nyugattól az adósságcsapda-diplomáciája miatt. Amint arra az amerikai AidData kutatóintézet felhívta a figyelmet, bár az Egyesült Államok és Kína hasonló nagyságrendben finanszíroz programokat a világban, Washington inkább segélyez, míg Peking bankárként viselkedik. Kína minden segélydollárja 9 dollár hitelt vonzott, míg Amerika minden hiteldollárja 9 dollárnyi segélyt. 

International Monetary Fund IMF
WASHINGTON, DC - OCTOBER 19: The Logo of International Monetary Fund IMF is pictured at IMF headquarters on October 19, 2019 in Washington, DC.  (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
Fotó: Thomas Trutschel

Most Peking 

kompromisszumos tervről tárgyal más nagy hitelezőkkel,

s nyomást gyakorol a multilaterális hitelezőkre, például a Világbankra és a Nemzetközi Valutaalapra (IMF), hogy csatlakozzanak hozzá az adósságátütemezési megállapodások veszteségeinek vállalásában. Ez segíthet kitörni abból a patthelyzetből, amely megakadályozta Kína és más kormányzati hitelezők megállapodását Zambia adósságának átütemezéséről, s modellként szolgálhat a pénzügyi nehézségekkel küzdő fejlődő országok több milliárd dolláros adósságkönnyítési megállapodásaihoz. 

Az emelkedő globális kamatlábak, valamint az ukrajnai háború és a nemzetközi banki problémák miatti csökkent a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, ami a fejlődő ország számára megdrágította a hitelfelvételt.

Az IMF szerint az alacsony jövedelmű országok 60 százaléka nagy kockázatnak van kitéve, 

vagy már adósságválságban van.

Szerdán zárt ajtók mögött kezd tárgyalásokat,

az úgynevezett Globális Szuverén Kerekasztal, amelyet az IMF, a Világbank és az indiai kormány hívott össze, amely jelenleg a G20 elnökségét tölti be. A kerekasztal résztvevői olyan nagy magánhitelezők is, mint például az amerikai székhelyű BlackRock vagyonkezelő vagy a londoni Standard Chartered PLC.