Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy májusban Németországban részt vesz a részben neki ítélt Károly-díj átadó ünnepségén – tudta meg német kormányforrásból a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

Bucha,,Ukraine.,Apr,04,,2022,President,Of,Ukraine,Volodymyr,Zelenskyy
Fotó: Dmitro Larin

Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a nyugat-németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép.

Ez lesz Zelenszkij első látogatása Németországban az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta. Személyes jelenléte azonban a háborús helyzettől függ, ha nem utazik, akkor videókapcsolaton keresztül vesz részt a díjátadón. Az aacheni rendezvényen a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár mond megnyitó ünnepi beszédet. 

A Károly-díjat május 18-án kellene átadni, de mivel ekkor a német kancellár a G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Japánban, az ünnepséget néhány nappal előrehozták.

Tavaly a Károly-díjat fehérorosz ellenzéki aktivisták, Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Zepkala és Marija Kalesznyikava kapták meg.