Az egészségügy kiberbiztonságának javítása érdekében létrehozzák a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzsot. Ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet – közölte a két szervezet kedden.

Shield,Icon,Concept,Engraved,On,White,And,Blue,Metal,HexagonalShield icon concept engraved on white and blue metal hexagonal pedestral background. Security Logo glowing on abstract digital surface. 3d rendering
Fotó: Shutterstock

Az egészségügyben naponta több tíz ezer különösen érzékeny adat keletkezik. 

Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát érő támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása.

A betegek érdekében a kiberbiztonság, a személyes adatok védelme kiemelten fontos, ezért kötött stratégiai megállapodást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NMSZ NKI) igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, Szócska Miklós.

Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. 

Szabó Lajos kiemelte: az egészségügy kiemelt ügyfele a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy a védelem egyik legfontosabb eleme az ember, a felhasználó.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében fejlessze a biztonságtudatosságot.