A Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, az ORFK és az Igazságügyi Minisztérium után ma a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) is csatlakozott a KiberPajzs nevű programhoz – jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon a szervezetek vezetői.

Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen.
Fotó: Shutterstock

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára felhívta a figyelmet, hogy ma Magyarországon naponta egy család veszíti el a kiberbűnözők miatt teljes megtakarítását, és hetente egy magyar vállalatot ér súlyos veszteség a digitális térben. Miközben elmondhatjuk, hogy hazánk Európa legbiztonságosabb országai között szerepel a digitális biztonsági statisztikákban, és szakértők ezrei, valamint automatizált rendszerek, mesterséges intelligencia dolgozik az adataink és pénzünk védelmén a kibertérben. 

Sajnos a gyenge láncszem leggyakrabban a megtévesztett ember. A védekezés a digitális immunrendszerünk fejlesztése

– emelte ki a főtitkár.

Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke előadásában arról beszélt, hogy

idén áprilisig 319 új kibercsalásos ügy érkezett a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) működő Pénzügyi Békéltető Testület elé, bő tizenkétszer annyi, mint 2018-ban, az első ilyen esetek évében összesen.

A pénzügyi békéltetőkhöz fordulókat immár 17 bankra hivatkozva károsították meg csalók az elmúlt bő öt évben, 512 esetben betéti kártyájukról, 28 ügyben hitelkártyáról, 342 alkalommal bankszámláról és három esetben a nevükben felvett személyi kölcsön révén lopva el a pénzüket. A bank vagy kereskedő cégek nevében érkező bűnözői telefonhívások, hamis banki honlapok, illetve kedvező befektetési lehetőségek felajánlása egyaránt szerepel az elkövetési módok között. 

A cél mindig az ügyfél bizalmas banki adatainak megszerzése és azzal megtakarításainak megszerzése. Kódjainkat ezért soha ne adjuk meg gyanús személyeknek

– hívta fel a figyelmet az alelnök.

Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke beszédében kiemelte, hogy a KiberPajzs nagyszerű kezdeményezés, amelyhez örömmel csatlakozik a hatóság, mert azokra a veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, amelyekkel a polgárok, a felhasználók nap mint nap találkozhatnak. Emlékeztetett emellett arra, hogy az SZTFH kezdeményezésére az Országgyűlés

elfogadta a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényt,

amely a cégek kiberbiztonságának erősítéséhez is hozzájárulhat.