Vietnámban rekordmagas, 44,1 fokos hőmérsékletet mértek, amely megdöntötte a 2019-es 43,4 Celsius-fokot – tudatta a Guardian. A hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy a nap legmelegebb időszakában maradjanak otthon.

Views of Hoi An Tourism
HOI AN, VIETNAM - MAY 14: A tourist pulls a shawl over her head to stay cool amid searing midday heat in Hoi An, Vietnam on May 14, 2022. Chris Humphrey / Anadolu Agency (Photo by Chris Humphrey / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Chris Humphrey / AFP

Vietnámban most kezdődnek a legmelegebb nyári hónapok. 

Az extrém meleg miatt a földművelőknek is minden eddiginél korábban kellett kezdeniük a napot, 

és délelőtt 10 óra előtt be kellett fejezniük a munkát, hogy elkerüljék a hőséget. A hatóságok a város vízszolgáltató vállalatát is felszólították, hogy biztosítsa a megfelelő vízkészletet a háztartások vízellátása érdekében.

A tudósok szerint a globális felmelegedés súlyosbítja a kedvezőtlen időjárást. 

Ez aggasztó fejlemény az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés szempontjából, és ez a rekord még sokszor megismétlődhet

– mondta Nguyen Ngoc Huy vietnámi éghajlatváltozási szakértő.

A Vietnámmal szomszédos dél-ázsiai országokban is soha nem látott csúcsokat regisztráltak áprilisban. 

Thaiföldön rekordmagas 44,6 Celsius-fokot jelentettek a nyugati Tak tartományból,

míg Mianmar egyik keleti részén fekvő városában 43,8 Celsius-fokot mértek, ami az elmúlt évtized legmagasabb hőmérséklete. Mindkét országban általában az esős évszak előtt szokott a legmelegebb lenni, de a hőség intenzitása meghaladta a korábbi rekordokat.

Nyugatabbra, Dakkában, Banglades fővárosában is rekordot döntött a meleg: az 1960-as évek óta a legmagasabb hőmérsékletet mérték, míg India egyes részein nagyjából három-négy fokkal a normálisnál magasabb hőmérsékletet rögzítettek – jelentették az indiai meteorológiai hatóságok. 

Vietnám egyelőre a szénre alapoz, de ígéri, később klímasemleges lesz

Vietnám 2030-ig több mint kétszeresére növeli energiakapacitását.