Kezd kirajzolódni, hogy Vietnám milyen energiafejlesztési terveket dédelget a következő tíz, illetve harminc évre. Egy minisztériumi munkadokumentum és Tran Hong Ha miniszterelnök-helyettes hivatalos állami portálon közzétett véleménye szerint a délkelet-ázsiai ország brutálisan növelné energiatermelését.

Vietnám egyelőre a szénre alapoz, de ígéri, később klímasemleges lesz.
Fotó: AFP

A dokumentummokból kiolvasható, hogy 

Vietnám a következő hét évben a duplájára növelné az energiatermelési kapacitását, aminek a nagy részét szénből fedezné. Az ország termelése 2030-ra várhatóan eléri a 158 gigawattot, ami több mint a kétszerese a 2020-as 69 gigawattnak.

Az elképzelés szerin tíz év múlva az energiamix legnagyobb hányadát a széntüzelésű erőművek adják 19 százalékkal, a második legfontosabb energiaforrás a vízenergia lesz, amelyet a cseppfolyósított földgáz (LNG), továbbá a szárazföldi szélenergia követ.

Ez azt jelenti, hogy Vietnám bevezetné a szélenergia-termelést, amelyet a jelenlegi nulláról hét év alatt 6 gigawattra 2050-re pedig 90 gigawattra pörgetne fel. A terv azért fontos, mert a világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő G7-es csoport zöldátállásra ígért 15,5 milliárd dollárját a vietnámiak csak megfelelő reformok és célkitűzések mellett hívhatják le.

Az évszázad közepére az erőművek teljes kapacitása 490–573 gigawatt körül lesz, a legnagyobb hányadát már a tengeri szélenergia adná a maga 14,3-16 százalékos részesedésével 

– írja a kormányportál.

Az ország az Egyesült Nemzetek Szervezete 2021. novemberi klímakonferenciáján kötelezettséget vállalt, hogy az évszázad közepére szén-dioxid-semlegessé válik, azaz annyi üvegházhatású gázt von ki a levegőből, amennyit a gazdasága kibocsát. A Reuters birtokába jutott minisztériumi dokumentum szerint a vállalásnak megfelelően 2050-ig leállítják az összes széntüzelésű erőművet.

Addig azonban nagy hullámot vet még az erőművek kibocsátása. A kormány célja ugyanis, hogy a tavalyi 8 százalék után a gazdaság évente átlagosan 7 százalékkal bővüljön 2030-ig, amihez óriási mértékű energia kell, s amit fosszilis energiával támogatnának. 

Ennek következtében a szénerőművek kapacitását ebben az évtizedben még növelik: a 2020-as 21,4 gigawattról tíz év alatt 30,1 gigawattra emelnék.

A hírügynökség forrásai szerint az ipari minisztérium elképzeléseit tartalmazó munkadokumentum a kormány jóváhagyására vár.

Belassult a világ egyik legígéretesebb gazdasága – kevesebb mobil fogy

Vietnám az első negyedévben kevesebb okostelefont és terméket exportált a külső kereslet visszaesése miatt, ezért a gazdasága is lassult. Hátráltató tényező az ingatlanszektor helyzete és a korrupcióellenes kampány is, de az európainál így is nagyobbat nőhet a gazdasága idén.